تکرار زنگ خطر سال 99 در بورس | علت سقوط بورس چیست؟ مردم ضرر کردند؟

معامله‌گران به دنبال پاسخی برای علت سقوط امروز بورس هستند.

تکرار زنگ خطر  سال 99 در بورس | علت سقوط بورس چیست؟ مردم ضرر کردند؟

بازار بورس امروز هم به مانند دیروز از ابتدای معاملات با فشار فروش سنگینی رو‌به‌رو شده است و اغلب نماد‌ها یا در صف فروش و یا در منفی‌های سنگین معامله می‌شوند و کلیت بازار حال خوبی ندارد. بازار سهام امروز روندی متفاوت از روزهای پیشین را دنبال کرد و با ریزش ۹۵ هزار واحدی شاخص کل بورس، عقبگرد ۳۰ هزار واحدی شاخص هم‌وزن و خروج بیش از چهار هزار میلیارد تومانی پول حقیقی، بازیگران این صحنه را غافلگیر کرد. اکنون معامله‌گران به دنبال پاسخی برای علت سقوط امروز بورس هستند.

به گزارش عرشه آنلاین، تجارت‌نیوز نوشت: معاملات بازار سهام در دومین روز کاری هفته متفاوت بود. معامله‌گران تنها در پنج دقیقه ابتدایی دادوستدها شاهد رشد 13 هزار واحدی شاخص کل بودند و پس از آن اصلاح سنگین شاخص جای رشد را در بازار گرفت.

در پایان معاملات امروز بورس، شاخص کل با کاهش 3.75 درصدی به محدوده دو میلیون و 440 هزار واحدی رسید و سطح حمایتی دو میلیون و 500 هزار واحدی را شکست. امروز همچنین بیش از چهار هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شد. با وجود سقوط شاخص‌های بازار اما ارزش معاملات خرد در محدوده 21 هزار میلیاردی قرار گرفت.

نزول بازار در حالی است که شاخص کل بورس و صنایع بازار حدود یک ماه کامل روی مدار رشد بودند و اکنون شاخص پس از مدت‌ها اصلاح نسبتا سنگینی را تجربه کرده است. کارشناسان عقیده دارند افت بازار سهام یک اصلاح درون کانالی است و  تالار شیشه‌ای در روزهای آینده سبزپوش خواهد شد.

نشانه‌های نزول در بازار

امیرعلی امیرباقری، کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره علت ریزش بورس گفت: « از تایم پیش‌گشایش، نشانه‌های عرضه گسترده در بازار مشهود بود.»

وی ادامه داد: «برای افت شاخص باید چند نکته را مدنظر قرار داد. در هفته‌های گذشته شاهد رشد یکنواخت بین تمام سهام و گروه‌ها بودیم و این رشد نسبت به اقبال سهامداران شدت و ضعف داشت.»

این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: «نکته اساسی اینجاست، زمانی که بازار وارد فضای سوددهی می‌شود عده‌ای مبادرت به شناسایی سود می‌کنند که نتیجه آن اصلاح بازار است.» امیر باقری تاکید کرد: «تفاوت زیادی بین اصلاح و ریزش وجود دارد.»

وی ادامه داد: «در ریزش و اصلاح دو پارادایم p/e و فاندامنتال را مد نظر قرار می‌دهیم. p/e بازار وارد فاز حبابی شده و p/eها از فاز نرمال خود فاصله گرفته‌اند که این حالت در بازار وجود دار؛ یا اینکه فاندامنتال اقتصاد دستخوش تغییر شده است که در حال حاضر چنین روندی وجود ندارد و حتی چشم‌انداز میان‌مدت و کوتاه‌مدت نیز برای آن متصور نیستیم. این بدان معناست که در حال حاضر بحث اصلاح مطرح است.»

عملکرد حقوقی‌ها در بازار

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عرضه حقوقی‌ها گفت:«در روزهای گذشته حقوقی‌ها بدون برنامه و شتاب‌زده عرضه‌هایی داشتند. این عرضه‌ها می‌توانست با برنامه باشد و به‌ جای اینکه بازار را سرکوب کند، تقاضا را کنترل می‌کرد. در حقیقت حقوقی‌ها با عرضه‌های افسارگسیخته این پنیک یا استرس شدید را در کلیت بازار سرمایه ایجاد کردند.»

امیرباقری توضیح داد: «اصلاح امروز بازار را می‌توان اصلاح درون‌کانالی در نظر گرفت و با توجه به دست به دست شدن سهام و چرخش نقدینگی در بین گروه‌های مختلف، این اصلاح باید رخ می‌داد و قطعا این اصلاح با ریزش نیمه دوم سال 99 متفاوت است.»

وی اظهار کرد: «هنوز تعدادی از سرمایه‌گذاران به صورت مثالی و ذهنی ترس از ریزش سال 99 را دارند و با کوچک‌ترین منفی اقدام به فروش سهام خود می‌کنند. همین موضوع موجب وجود اضطراب در بازار می‌شود که خود مولد و مولود پنیک است.»

به گفته این کارشناس بازار سرمایه، تالار شیشه‌ای روزهای آینده به تعادل می‌رسد.

حرکت بورس به سمت ارزش ذاتی

امیرباقری تشریح کرد: «ما با سیستم‌های پیچیده اقتصادی و اجتماعی مواجه هستیم که این سیستم‌ها حافظه و خاصیت یادگیری دارند. از سوی دیگر ریزش سال 99 باعث ایجاد ترس و اضطراب در برخی از سرمایه‌گذاران آماتور می‌شود و در نهایت این افراد حاضرند سهام خود را به هر قیمتی بفروشند.»

وی با اشاره به سال 99 گفت: «تفاوت معناداری بین سال 99 و اکنون وجود دارد. در سال 99 دلار بازار آزاد رد محدوده 25 تا 27 هزار تومان بود و بازار با انتظار دلار 40 هزار تومانی، معامله می‌کرد. در حالی که امروز دلار بازار آزاد بیش از 50 هزار تومان است و انتظارات تورمی باعث شده که دلار در قیمت‌های بالاتری در ذهن سرمایه‌گذاران قرار بگیرد.»

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: «هنوز سهامی هستند که به سقف سال 99 نرسیده‌اند و بنابراین p/eهای افسارگیسخته در بازار نداریم و بورس را می‌توان در حالت تعادل با فضای اقتصادی دید.»

امیرباقری گفت: «بازار سرمایه به سمت ارزش ذاتی خود حرکت می‌کند و این رشدهای اخیر جبران عقب‌ماندگی بازار نسبت به داده‌های تورمی و بازارهای موازی است.»

با توجه وضعیت بازار به نظر می‌رسد شاخص کل، یک روند اصلاحی کوتاه‌مدت را تجربه کند و پس از آن دوباره با روندی صعودی عقب‌ماندگی‌های دو سال اخیر خود را جبران کند.

رفتار‌های مشکوک در تابلوی بورس

علی حسنی، کارشناس بازار سرمایه نیز در گفتگو با هم‌میهن درباره وضعیت بورس و علل ریزش ۹۵ هزار واحدی شاخص، تاکید کرد: «بورس ایران از دو منظر قابل بررسی است؛ ۱) ساختار بورس: ساختار بورس ایران براساس بورس فرانسه بنا شده و آسیب‌پذیر است و التهاب در آن به چشم می‌آید. به دلیل وجود زیرساخت‌ها و تنظیم‌های آن به‌راحتی صف خرید و صف فروش دارد. گا‌ها نشان‌گر‌هایی برای ضربه‌گیر ندارد. ۲) رفتار ارکان بورس: که ذینفعان مانند ناظر، ناشران، سازمان، شرکت‌های حرفه‌ای و سبدگردان‌ها باعث به‌هم‌خوردن تعادل در این ساختار می‌شوند.»

او افزود: «به دلیل رفتار هیجانی در تابلوی بورس اتفاقاتی در سهم‌ها رخ داد و این موجب شد تا مجددا ناف بورس به سهام دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا گره بخورد. این اتفاق موجب شده نوسان‌گیران بزرگ از این فرصت استفاده کنند. متاسفانه با وجود اینکه دولت می‌خواهد دو شرکت خودرویی ایران‌خودرو و سایپا را خصوصی کند، اما برای اصلاح ساختار این دو شرکت تصمیم جدی گرفته نمی‌شود. این در حالی است که اگر بخواهیم بازار خودرو به تعادل برسد، باید قیمت تا حدی آزاد گذاشته شود و از سوی دیگر سند چهار‌پنج‌ساله گذاشته شود که همه بدانند تعرفه واردات خودرو در سال‌های بعد چند درصد است. آن زمان خودروساز مجبور می‌شود با تعرفه سال‌های بعد هماهنگ شود. ما نمایندگان مجلس، وزرا و مسئولانی داریم که از سر محبت یا کم‌دانشی موضع می‌گیرند که صنعت و بازار خودرو را به‌هم می‌ریزند، صنعتی که قابلیت سرمایه‌گذاری بلندمدت را ندارد. رویاپردازی‌هایی درباره این صنعت شد و رشدی در قبال بازار کرد. بعد از آن روی تابلوی بورس رفتار‌های مشکوکی صورت گرفت و در سه‌شنبه و چهارشنبه هفته گذشته اصطلاحا بازار به این دو شرکت گره خورد و ضریب وابستگی را به این صنعت افزایش دادند. در حقیقت شاخص کل را وابسته به این صنعت کردند.»

این کارشناس بورس با اشاره به اقدام بسیار غلط ناظر، گفت: «ناظر به عرضه زیاد خودرو اخطار و سیگنال داد که از این دو صنعت قرار است اقبال بیشتری صورت گیرد. چهارشنبه هفته گذشته فروش بیشتری به خریداران شد و قریب ۷۰۰ میلیارد تومان که عددی رویایی است، جذب پول شد. ولی وقتی این دو سهم ارزشمند نیستند در یک جایی ریزش پیدا می‌کنند. باز هم بازار بورس را وابسته به این دو صنعت کردیم. در این صورت تمام بازار دچار التهاب عمومی شده و این رفتار در عموم صنایع ادامه خواهد داشت. در این میان این دو شرکت که باید بیشتر اصلاح شوند، کمتر اصلاح می‌شوند و احتمالا بازار سرمایه در سه‌چهار روزه آینده رفتار و اصلاح عمیقی خواهد داشت.»

حسنی در پاسخ به این سوال که فکر می‌کنید این اصلاح تا چه زمانی ادامه داشته باشد؟ تاکید کرد: «در مورد شاخص نمی‌توان عددی مطرح کرد، چون به دو صنعتی وابسته شده که پر اخبار و رویاپردازی‌هایی که واقعیت ندارد، در آن دخیل است. قیمت‌گذاری جدید دو شرکت خودروسازی براساس صورت‌های مالی ۶ ماهه سال گذشته انجام شده است. یعنی تولیدات این صنایع در صورت‌های مالی ۶ ماهه سال گذشته با دلار ۲۷ تا ۳۳ هزار تومان بود، ولی در حال حاضر دلار بالای ۵۵ تا ۶۰ هزار تومان است و تولیدات خودرویی با این قیمت انجام می‌شود.»

او ادامه داد: «وقتی بازار به این صنایع وابسته می‌شوند، تعادل از بین می‌رود. این رفتار غلط در سال ۱۴۰۰ هم اتفاق افتاد و کانال‌دار‌ها با هم منسجم شدند و اعلام کردند این دو صنعت افزایش قیمت دارد. درحالی‌که حدفاصل خرداد که انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شد تا آذرماه بازار مسیر خود را رفت و رشد معقولی هم داشت. اما دوباره وابسته شد تا خرداد ۱۴۰۱ که بازار به دو صنعت وابسته شد؛ بنابراین نمی‌توان عددی اعلام کرد چراکه با اخبار نادرست و مواضعی که موازی با سیاست‌های رسمی نظام نیست، این صنعت بالا و پایین می‌شود و فعلا التهاب دارد.»

حسنی با اشاره به دستکاری‌هایی که صورت می‌گیرد، تاکید کرد: «این دستکاری به علت ساختار غلط است. بورس ما بیشترین الگو را از فرانسه گرفته و با بورس ایالات‌متحده، مالزی، شرق آسیا و... فرق دارد و ساختاری آسیب‌پذیر دارد، آن‌هم در اقتصادی که ثبات سیاستی برای آینده ندارد.»

او افزود: «بورس رقیبی دارد به نام نرخ سود بانکی که به‌تازگی افزایش یافته است. به اسم اینکه می‌خواهند دارایی‌های ترازنامه‌ای را به‌روز کنند، بسیاری از صنایع با وجود آنکه سودده نیستند، رشد کرده‌اند. بازار رمزارز نیز داغ شده که یکی از رقبای جدی بورس است و در یک ماه اخیر بازار رمزارز در بسیاری از حوزه‌ها ۵۰ تا ۶۰ درصد رشد کرد و جذابیتی برای انتقال پول ایجاد کرد. البته مالیات بر املاک و خودرو تصمیمی درست است.»

مردم را از بازار می‌ترسانند

عباسعلی حقانی‌نسب، کارشناس بازار بورس در‌باره علل ریزش ۹۵ هزار واحدی بورس به هم‌میهن گفت: «به نظر بنده مسئولان به‌ویژه نماینده‌های مجلس و مسئولان دولتی، یا بازار سرمایه را خیلی خوب نفهمیده‌اند، یا شناخت خوبی از این بازار ندارند. البته به دلیل بحث سال ۱۳۹۹ دچار ترس هم هستند. به نظر من درحقیقت امروز بازار متأثر از صحبت‌های آنهاست و اقداماتی که می‌گویند ما انجام نمی‌دهیم، ولی قطعاً اقداماتی وجود دارد. در حال حاضر بازار را به این روز انداخته‌اند و نشان می‌دهد که برخی اقدامات را انجام داده‌اند.» او ادامه داد: «به‌عنوان مثال به لحاظ جلب توجه افکار عمومی صحبت‌هایی کردند و دل سرمایه‌گذاران را خالی و تاکید کردند که سال ۱۳۹۹ تکرار نشود، درحالی‌که شرکت‌ها بسیار ارزنده‌اند.

از طرف دیگر با توجه به قانون «مالکیت عایدی» بنا بود منابع بیاید، اما هنوز بازار ما شاخص سال ۱۳۹۹ را پس نگرفته است، این شاخص غیرواقعی است. درحالی‌که شاخص سال ۱۳۹۹ را پس نگرفته‌اند عملاً شروع کردند به گفتن اینکه بازار خوب و ارزنده است، ولی مواظب باشید که این شرایط را داشته باشید.»

حقانی نسب تاکید کرد: «سه سال فرصت داشتند زیرساخت‌های بازار سرمایه را ایجاد و مردم را به‌سمت سرمایه‌گذاری غیرمستقیم و سبد‌های سرمایه‌گذاری هدایت کنند. به‌ویژه اینکه سبد‌های سرمایه‌گذاری شباهت زیادی با بحث مالکیت مشتری دارد و مبتنی بر روش مدیریتی غیرمستقیم و مالکیت اختصاصی است، اما دل بازار را یک‌جور‌هایی خالی کردند. ضمن اینکه مجید عشقی، رئیس سازمان بورس قول داده بود دامنه نوسان را به ۱۰ درصد افزایش دهند، اما این دامنه در همان ۵ درصد مانده است. فقط بازار اول در دامنه ۷ درصد قرار دارد و یک‌سری بازار‌های دیگر نیز در دامنه ۵ درصد باقی مانده‌اند. بعضی بازار‌ها هم همان دامنه ۳ درصد را دارند.»

این کارشناس بازار بورس اضافه کرد: «معتقدم همه این موارد باعث شد که بعضی از بازارگردان‌ها یا بعضی از نهاد‌ها سهم زیادی عرضه کردند تا جایی که امروز صف فروش نشست. با توجه به شرایط دامنه نوسان بخش عمده آن متأثر از سازوکار‌های غیررسمی است و هیچ جا دیده نمی‌شود که این موضوع دستوری بوده است یا خیر. بازار ما درحال طی کردن مسیر طبیعی‌اش برای رسیدن به ارزش ذاتی‌اش بود، ولی برای اینکه یک هشداری داده باشند عملاً دست به چنین اقدامی زدند. بدی بازار ما هم این است که بخش عمده مردم مستقیم وارد بازار می‌شوند و توده‌واری است؛ بنابراین مردم نسبت به بازار ناآگاه هستند. وقتی به این صورت بازار را می‌ترسانید، مردم دچار ترس جمعی می‌شوند.»

او اضافه کرد: «از طرف دیگر با توجه به وجود دامنه نوسان، این ترس خودش را در صف‌های فروش نشان می‌دهد، مثلاً در بازار دیروز سهمی داشتیم که از مثبت پنج از صف خرید تبدیل به صف فروش شد، درحالی‌که هیچ اتفاق خاصی هم به لحاظ بنیادی نیفتاده بود. به بیان دیگر این شرایط، ترس در بازار ایجاد می‌کند که مانعی برای توسعه کمی و کیفی بازار است.»

او با اظهار امیدواری نسبت به اینکه امروز مسئولان و متولیان امر اشتباه خودشان را جبران و از بازار به‌صورت جدی حمایت کنند تا بازار صف فروش نداشته باشد، اظهار کرد: «اگرصف فروش بازار ما دوسه‌روز ادامه داشته باشد در حقیقت صف‌فروش‌ها تشدید و بازار دچار مشکل می‌شود. من اعتقادم بر این است که با اینکه روزانه پول خوبی وارد بازار می‌شد، نباید با بازار به‌نحوی برخورد می‌کردیم که چنین شرایطی ایجاد می‌شد. امیدوارم مسئولان تدبیر کنند امروز و روز‌های آتی بازار به حالت درست و طبیعی خود بازگردد.»

این کارشناس بازار بورس با تاکید براینکه معتقدم یک دستکاری بزرگ در این دو سه روز اتفاق افتاده است، خاطرنشان کرد: «این اقدام باعث می‌شود که مردم و اشخاص حقیقی‌ها بترسند. البته بعضی از این اشخاص حقیقی قاعدتاً از فعالان بازارهستند. این‌ها سهام را می‌فروشند به امید اینکه با قیمت پایین‌تر خریداری کنند. در حقیقت بخشی از این‌ها از بازار خارج نمی‌شوند بلکه نقد نگه می‌دارند که بیایند در دامنه‌های پایین‌تری که سهام‌ها ارزنده‌تر می‌شوند، سهام را خریداری کنند. ولی بخشی که نیامده دست‌شان داغ می‌شود باعث ایجاد نفرت مزمن در بازار می‌شود درحالی‌که بازار سرمایه یک بازار مولد و سرمایه‌گذاری بلندمدت است.»

او افزود: «این مسائل نیز نوعی ضدتبلیغ است که مردم به‌ویژه اذیت می‌شوند، زیرا ذهنیتی ایجاد می‌شود که به سمت سوداگری کالا‌های مصرفی مردم حرکت کنند که این موضوع روی مصرف مردم تأثیر می‌گذارد. توجه کنید که یکی از عوامل اصلی تورم این است که ما خلق نقدینگی می‌کنیم و این نقدینگی به بازار‌های سوداگرایانه و کالا‌هایی می‌رود که مورد نیاز مردم است و قیمت این کالا‌ها را افزایش می‌دهد. تکرار این موضوع می‌تواند عملاً باعث افزایش تورم شود.» حقانی‌نسب تاکید کرد: «به‌رغم اینکه مسئولان می‌گویند ما در ایجاد این شرایط دخالتی نداریم، اما اعتقادم بر این است که در بازار یک دستکاری بزرگ اتفاق افتاده است.»

دیگر رسانه ها

کدخبر: 86071

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      ارسال نظر