کمبود دارو تایید شد

وزیر بهداشت چندی پیش کمبود دارو در کشور را تکذیب کرده بود، اما رئیس سازمان غذا و دارو، کمبود دارو را تایید کرد.

کمبود دارو تایید شد

کمبود دارو در کشور، موضوع جدیدی نیست. کمبود دارو در ایران همیشه وجود داشته است، اما روند کمبود دارو در ایران افزایش یافته است که مشکلات زیادی برای بیماران به وجود آورده است. وزیر بهداشت چندی پیش کمبود دارو در کشور را تکذیب کرده بود، اما رئیس سازمان غذا و دارو، کمبود دارو را تایید کرد.

اعتراف به بروز کمبودهای دارویی توسط متولی تأمین دارو، حکایت از این واقعیت دارد که شرایط دارو در کشور خوب نیست.

بیشتر بخوانید: پشت پرده کمبود و افزایش قیمت دارو

برخلاف ادعای وزیر بهداشت که گفته بود کمبود دارو نداریم، رئیس سازمان غذا و دارو نسبت به خودنمایی کمبودهای دارویی هشدار داد.

ماجرای کمبود دارو در کشور، موضوع تازه و عجیبی نیست و این کمبودها همواره وجود داشته و تا حدودی نیز طبیعی است. اما، موضوعی که محل نگرانی است، سیر صعودی کمبودهای دارویی در کشور است که می‌تواند با مشکلات زیادی برای بیماران همراه باشد.

از همین رو، سازمان غذا و دارو، به عنوان متولی تامین دارو در کشور؛ همواره سعی کرده است با برنامه ریزی مناسب، شرایط را مطلوب نگه دارد.

این در حالی است که همواره رفع مشکلات و موانع در مسیر تولید و تامین دارو در کشور، فقط در دست سازمان غذا و دارو نیست و سازمان‌ها و دستگاه‌های دیگری همچون سازمان برنامه و بودجه، بانک مرکزی و…، نیز در بروز شرایط بحرانی دارو؛ سهیم هستند. به طوری که در سال گذشته و به هنگام بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲، کارشناسان نسبت به کمبود بودجه دارو هشدارهای لازم را دادند. اما هیچ تغییری در میزان بودجه دارو شکل نگرفت.

بر اساس لایحه بودجه کل کشور در سال ۱۴۰۲، بودجه دارو روی ۶۵ همت بسته شده است، در حالی که کارشناسان معتقدند بایستی حداقل ۱.۵ همت به دارو اختصاص می‌یافت.

حالا با گذشت سه ماه از سال ۱۴۰۲، کمبودهای دارویی در حال خودنمایی است؛ درست همانطور که پیش بینی شده بود، بودجه دارو برای ۳ ماه جوابگو بوده و می‌بایست اقدام عاجلی صورت داد تا وارد بحران کمبود دارو نشویم.

این موضوع را، سیدحیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو، روز گذشته و هنگام سخنرانی در همایش مکمل‌ها، مطرح کرد و گفت: هدف ما کمک به تولید کنندگان است تا مشکلات آنها برطرف شود، در حالی که حتی بخشی از مشکلات فرابخشی است. به عنوان مثال بخشی از مشکلات به دلیل عدم امکان حواله ارز است که از بهمن سال گذشته تاکنون ما را با مشکلات زیادی در تأمین مواد اولیه و…، مواجه کرده است؛ به شکلی که برخی شرکت‌ها حتی ۳ ماه است نتوانسته اند مواد اولیه تأمین کنند و این نشان می‌دهد که باید با تسهیل فرایندها به سمت افزایش تولید برویم.

اعتراف به بروز کمبودهای دارویی توسط متولی تأمین دارو، حکایت از این واقعیت دارد که شرایط دارو در کشور خوب نیست.

شرکت‌های دارویی برای اینکه در مسیر تولید دارو دچار مشکل نشوند، می‌بایست مواد اولیه را حداقل برای سه ماه انبار کرده باشند. در غیر این صورت، شرایط برای آنها بحرانی تلقی خواهد شد.

در همین حال، بهرام عین‌اللهی وزیر بهداشت نیز که هفته گذشته در کمیسیون بهداشت و درمان حاضر شده بود، در حاشیه این نشست؛ گلایه‌هایی را با خبرنگاران مطرح کرد که نشان می‌داد اوضاع دارو چندان خوب نیست.

وزیر بهداشت، با عنوان این مطلب که مشکلات متعددی را در بودجه داریم، گفت: امسال برای تأمین دارو به ۱۰۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم، ولی در قانون بودجه فقط ۶۹ هزار میلیارد تومان اعتبار اختصاص یافته و اگر این بودجه محقق نشود با مشکلاتی روبه رو خواهیم شد.

او، تامین دارو و تجهیزات پزشکی را با اختصاص اعتبارات بودجه مرتبط دانست و از دستگاه‌های فرابخشی خواست برای تأمین دارو همکاری کنند.

وزیر بهداشت با عنوان این مطلب که انتظار داریم بودجه و ارز به موقع و به هنگام داده شود، افزود: برخی از مصوبات برای ما مشکل ایجاد کرده است.

پشت پرده کمبود دارو در ایران

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، گفت: در بروز مشکلات دارویی، وزارت بهداشت به تنهایی مقصر نیست.

همایون سامه یح، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مورد وضعیت دارو در کشور، افزود: وضعیت دارو تغییر چندانی نکرده است و همچنان با کمبود و نبود برخی داروها مواجه هستیم.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: البته در این رابطه نباید وزارت بهداشت را به تنهایی مقصر دانست زیرا تأمین دارو در گرو همکاری‌ها و هماهنگی‌های بین دستگاهی است.

نماینده مردم کلیمیان در مجلس یازدهم، علت برخی از مشکلات حوزه بهداشت و درمان از جمله کمبود و نبود دارو را ناشی از عدم تأمین بودجه و اعتبارات مناسب دانست و افزود: مسئولان سازمان برنامه و بودجه باید در این راستا با وزارت بهداشت همکاری و به قولشان در مورد تأمین اعتبارات طرح دارویاری عمل کنند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس  با تاکید بر اینکه وزیر بهداشت به شدت پیگیر رفع مشکلات دارویی است، گفت: البته تا دستگاه‌ها به خط نشوند و همکاری لازم را نداشته باشند مشکلات دارویی حل نخواهد شد و اینکه در این رابطه تنها وزارت بهداشت را مقصر بدانیم به هیچ منطقی و درست نیست.

منبع: مهر

دیگر رسانه ها

کدخبر: 92064

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      ارسال نظر