ناشناخته‌ترین موشک بالستیک ایرانی که روانه پایگاه‌های اسرائیل شد را بشناسید + عکس

موشک رضوان، نسل دوربردتر از خانواده «قیام» محسوب می شود. موشک قیام نیز، اولین بالستیک بدون بالک ایرانی است که از ابداعات و طرح های مهم شهید حسن طهرانی مقدم به شمار می رود.

ناشناخته‌ترین موشک بالستیک ایرانی که روانه پایگاه‌های اسرائیل شد را بشناسید + عکس

موشک رضوان، نسل دوربردتر از خانواده «قیام» محسوب می شود. موشک قیام نیز، اولین بالستیک بدون بالک ایرانی است که از ابداعات و طرح های مهم  شهید حسن طهرانی مقدم به شمار می رود.

کدام موشکهای مشهور روانه سرزمین های اشغالی شدند؟

اگرچه اطلاعات دقیقی از تعداد پرتابه‌های شلیک شده به سوی خاک سرزمین‌های اشغالی به جز ادعاهای امریکا و اسرائیل وجود ندارد اما بدون شک این عملیات از حیث تعداد پهپاد و موشک بالستیک شلیک شده در یک روز در تاریخ نبردهای مدرن بی سابقه بوده است؛ حتی در روز نخست حمله روسیه به اوکراین یا حملات گسترده به تاسیسات انرژی اوکراین در زمستان، شلیک این نرخ از موشک‌های بالستیک و پهپادهای انتحاری در یک روز ثبت نشده بود.

همچنین تمرکز اهداف موشک‌های سپاه بر دو پایگاه استراتژیک صهیونیست‌ها یعنی پایگاه هوایی نواتیم در صحرای نقب و یک پایگاه اطلاعاتی در کوههای جبل الشیخ موجب شد در همان موج نخست حمله سامانه‌های پدافندی مستقر در پایگاه نظیر پاتریوت و پیکان۲/۳ اوت نامبر شده و در موج دوم، تعداد قابل توجهی موشک به تاسیسات این دو پایگاه اصابت کند.

به نوعی، این عملیات نخستین استفاده رزمی از برخی موشک‌های بالستیک میانبرد ایرانی نیز محسوب می‌شود؛ در عملیات های موشکی گذشته عمدتا از موشک‌های بالستیک کوتاه برد خانواده فاتح نظیر فاتح۱۱۰، فاتح ۳۱۳، ذوالفقار و خیبرشکن یا موشک قیام استفاده شده بود اما نخستین بار موشک‌های میانبرد قدر و عماد نیز بر اساس آنچه در تصاویر منتشر شده دیده می‌شود از مناطقی نظیر شیراز و حومه تهران به سمت عمق سرزمین‌های اشغالی شلیک شدند.

حتی کارشناسان مخالف جمهوری اسلامی نیز اذعان کردند که موشک خیبرشکن با توانایی گلاید و مانور فرار از سامانه های پدافندی در شیرجه نهایی و همچنین موشک های میانبرد قدر و عماد با کلاهک هدایت شونده و سرعتی بسیار بیشتر از موشک‌های خانواده فاتح (چیزی نزدیک به ۱۰ ماخ) مدرنترین سامانه های پدافندی صهیونیست ها را ناکام گذاشتند.

موشک قیام
نمونه اولیه موشک قیام

دی ماه سال گذشته و در حوالی سالگرد حمله سپاه پاسداران به پایگاه ارتش آمریکا در عین الاسد عراق، خبر مهمی در خصوص یک ارتقاء قابل توجه روی موشک بالستیک سری قیام (به عنوان یکی از سامانه‌های حاضر در این حمله) منتشر شد که برای علاقمندان به این حوزه، نکته مهمی به حساب می‌آمد. موشک قیام که در مرداد ماه سال ۱۳۸۹ رونمایی شد، در حقیقت پاسخ به یک نیاز مهم و ارتقایی قابل توجه روی موشک‌های شهاب ۲ به حساب می آمد. اولین موشک بالستیک بدون بالک ایرانی که جزو ابداعات و طرح های مهم پدر موشکی ایران شهید حسن طهرانی مقدم بود. این موشک با برد ۸۰۰ کیلومتر در نسل اول، به نسبت مدل قبلی از سطح مقطع راداری کمتر بر خوردار بود و توان پرتاب از لانچرهای مختلف را نیز داشت.

موشک قیام

موشک قیام اما در حوزه رزم واقعی نیز دارای سابقه بوده و در جریان حملات موشک سپاه به مقر گروه داعش در سوریه و عملیات انتقام ترور سردار شهید سلیمانی مورد استفاده قرار گرفت. بحث قابلیت جدا شدن کلاهک و افزایش دقت باعث شد که این موشک در این عملیات ها به عنوان یکی از سلاح های منتخب مورد استفاده قرار بگیرد.

موشک قیام
موشک قیام در جریان عملیات ضربت محرم در سال ۱۳۹۷

حدود ۵ سال قبل در بامداد ۱۸ دی ماه سال ۱۳۹۸ و در پاسخ به جنایت بزرگ دولت و ارتش آمریکا در به شهادت رساندن فرمانده بزرگ ایران و جهان سردار قاسم سلیمانی، نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با شلیک چند موشک‌ نقطه زن از غرب کشور، پایگاه مهم نیروهای اشغالگر آمریکایی یعنی عین‌ الاسد را مورد هدف قرار داد. همچون دیگر عملیات های تنبیهی سپاه پاسداران، یگان های موشکی زمین به زمین در نوک پیکان تهاجم بودند و بر اساس تصاویر، مشخص شد دو نوع موشک قیام و محصولی از خانواده فاتح به نام فاتح ۳۱۳ در این حمله استفاده شده بود.

در نهایت به یکی دیگر از ارتقاء های رسمی روی موشک های سری قیام در دی ماه ۱۴۰۰ می رسیم. بر اساس اطلاعات مذکور، برد این موشک به ۱۰۰۰ کیلومتر و خطای اصابت آن نیز به زیر ۵۰ متر رسیده است. این موشک از یک سر جنگی به‌وزن حدودا ۶۰۰کیلوگرمی بهره می‌برد و سرعت این موشک به ۲۹۳۵ متر بر ثانیه می‌رسد. قطر موشک قیام ۸۸۰ میلی‌متر و طول این موشک ۱۱ متر و ۸۴۶ سانتی‌متر است، علاوه بر این، مدت زمان آماده‌سازی موشک قیام ۲۰ دقیقه و وزن نهایی این موشک نیز ۷۰۲۹ کیلوگرم است.

موشک قیام با برد هزار کیلومتر از نقطه نزدیک به مرز غربی، توان انهدام بخش هایی از سرزمین های اشغالی فلسطین را دارد

با رسیدن به برد هزار کیلومتر، بخش هایی از سرزمین های اشغالی - همان طور که در نقشه بالا مشاهده می شود- به صورت مستقیم از خاک ایران و توسط این موشک در دسترس قرار گرفته که این مسئله باعث می شود که قیام نیز به لیست "اسراییل زن" های ایران اضافه شود. مسئله بعدی سرعت بالای این موشک ها به حساب می آید. پیش از این رقمی با این دقت در خصوص سرعت موشک قیام منتشر نشده بود و البته لازم به ذکر است که به احتمال فراوان سرعت مورد نظر مربوط به این موشک در مرحله نهایی و برای سر جنگی جدا شده باید باشد. سرعت ۲۹۳۵ متر بر ثانیه چیزی در حدود ۸.۵ ماخ بوده و سر جنگی موشک مورد نظر را در زمان شیرجه نهایی در وضعیت پرواز با سرعت هایپرسونیک قرار می دهد که دفاع در برابر آن را اگر نگوییم غیر ممکن ولی برای هر مدافعی بسیار سخت و تقریبا محال است.

آخرین نسل از قیام با برد ۱۳۵۰ کیلومتر

شهریورماه سال ۱۴۰۱ بود که یک دستاورد جدید موشکی متعلق به نیروی هوافضای سپاه، در رژه بزرگ نیروهای مسلح رونمایی و موشک بالستیک زمین به زمین "رضوان" در جوار مرقد مطهر امام خمینی (ره) به نمایش درآمد. در آن زمان، فرمانده کل سپاه پاسداران اعلام کرد که این موشک، بالستیک و نقطه‌زن است که با سرعت هشت برابر سرعت صوت وارد جو زمین می‌شود. به گفته سرلشکر سلامی، محصول جدید متخصصان دفاعی کشورمان، تک مرحله‌ای، دارای حدود هزار و ۴۰۰ کیلومتر برد با سوخت مایع و سرجنگی جداشونده شدیدالانفجار بوده که ضمن قابلیت پرتاب از سکوهای ثابت و متحرک، از توانایی هدایت‌پذیری و اصابت با دقت بالا به هدف برخوردار است.

موشک رضوان
بخشی از اطلاعات موشک جدید سپاه با نام رضوان

یک سال بعد، نکات دیگری از این موشک بالستیک منتشر شده که بخش مهمی از اطلاعات مربوط به این محصول را در معرض دید عموم قرار داد. طبق این اطلاعات، موشک مذکور دارای سرجنگی جداشونده بوده و برای انهدام اهداف حیاتی دشمن تا فاصله ۱۳۵۰ کیلومتری استفاده می‌ شود. نکته قابل توجه دیگر، طول حدودا ۱۲ متری و قطری معادل ۰.۸۸ متری این محصول جدید است که ابعادی مشابه‌ با موشک قیام را نشان می دهد اما در همین وضعیت یکسان، برد این موشک جدید حدود ۵۰۰ کیلومتر افزایش یافته که نشان از بهبود چشمگیر کیفیت و ارتقاء سامانه های مختلف همچون سوخت و موتور "رضوان" دارد به گونه ای که با همان ابعاد طول و قطر مشابه موشک "قیام ۲" با برد هزار کیلومتر، شاهد برد ۱۳۵۰ کیلومتری هستیم.

موشک رضوان

اولین رونمایی از موشک رضوان در سال ۱۴۰۱

البته در نوع کلاهک ها، تفاوت هایی در مدل نصب شده روی "رضوان" و قیام ۱ و ۲ دیده می شود اما بهره گیری موشک جدید از سامانه TVC (تراست ویکتورینگ /تغییر بردار رانش) برای هدایت و مانور بهتر نشان می دهد متخصصان صنعت دفاعی کشورمان در حال تعمیم این ویژگی مهم روی محصولات مختلف موشکی بومی هستند؛ ضمن آنکه در انتهای بدنه نیز از بالک‌ های پایدارساز استفاده می شود تا هدایت و کنترل آن، با دقت بسیار بالایی همراه باشد. آخرین ویژگی مهم این موشک جدید نیز شعاع مرگبار صدمتری آن است که نشان می دهد در عین افزایش برد، قدرت سرجنگی نیز کاهش نیافته و بنا به گفته سرلشکر سلامی، از نوع جداشونده شدیدالانفجار است.

نتایج عملیات اخیر نشان داد فقط در اولین موج حملات موشکی سپاه پاسداران و در ایامی که پدافند رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای غربی حاضر در منطقه مانند آمریکا و انگلیس در آماده ترین حالت و سامانه های رهگیر در بهترین شرایط بودند، پدافند موشکی رژیم صهیونیستی که متراکم ترین رینگ پدافندی در کل دنیا است، موفق به مهار موشک هایی که عمدتا مدلهای بهینه شده خانواده شهاب هستند، نمی شوند و با این اوصاف، نتیجه هرگونه درگیری فرسایشی و یا امواج مهیب تر قدرت موشکی جمهوری اسلامی کاملا مشخص است. هرچه بود، اکنون و با شلیک موشکهایی با تکنولوژی و سامانه های قدیمی تر، نسل های جدیدی همچون خرمشهر و فتاح به لانچرهای موشکی منتقل و آماده تنبیه سنگین تر رژیم صهیونیستی در اسرع وقت هستند.

منبع: مشرق

دیگر رسانه ها

کدخبر: 134512

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      ارسال نظر