اسفند داغ مذاکرات در وین

دوشنبه هفته بعد، نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برگزار می‌شود که انتظار می‌رود با توجه به عدم پیشرفت در مذاکرات ایران و آژانس در خصوص سوالات باقی‌مانده پادمانی، بار دیگر شاهد صدور قطعنامه‌ای علیه ایران در این نشست باشیم.

اسفند داغ مذاکرات در وین

حالا بعد از گذشت مدتی کوتاه از این کشمکش‌ها، روز گذشته کمالوندی با تاکید بر شکل‌گیری گفتگو‌های سازنده و امیدوارکننده با هیئت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ریاست «ماسیمو آپارو»، معاون پادمانی آژانس، از سفر رافائل گروسی در روز‌های آینده به ایران خبر داد و اظهار امیدواری کرد که این سفر زمینه‌ساز همکاری‌های بیشتر و افق روشن‌تر میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باشد.

نتایج این سفر از آن جهت مهم است که می‌تواند در مذاکرات برجام تاثیر جدی بگذارد. در این بین، اما اخباری از حضور عباس عراقچی مشاور وزیر امور خارجه در ژنو برای مذاکره با غربی‌ها به گوش رسید؛ موضوعی که عراقچی ضمن تکذیب آن تاکید کرد: «آماده مشاوره و کمک به تیم مذاکره‌کننده» است.

حضور عراقچی در تیم مذاکره‌کننده فعلی به‌عنوان فردی که سال‌ها یکی از اعضای اصلی تیم‌مذاکره‌کننده برجام بوده و تجربیات بسیاری درباره رفتار و کنش‌های اطراف مذاکرات برجام دارد، می‌توانست امید بهبود روابط ایران در حوزه مذاکرات برجام و ارتباط با آژانس را زنده کند. نکته قابل تامل ریزش قیمت ارز در پی انتشار این شایعه در روز یکشنبه و از سرگیری روند صعودی پس از تکذیب شایعه بود.

در چنین شرایطی است که گمانه‌زنی‌ها درباره سفر گروسی افزایش یافته است.

مهدی مطهرنیا، استاد دانشگاه و کارشناس روابط بین‌الملل درباره آثار احتمالی سفر گروسی به ایران به هم‌میهن گفت: «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مرجع قضاوت فنی در باب پرونده هسته‌ای ایران است. اکنون که چند پرونده در ارتباط با مسائل هسته‌ای ایران روی میز آژانس قرار دارد، بررسی این پرونده‌ها توسط آژانس گره اصلی در مذاکرات وین بوده است.

اگرچه دولت سیزدهم با آغاز دور هشتم مذاکرات وین تلاش کرد با صلابت وارد مذاکره شود و در این راستا خواستار برداشته شدن همه تحریم‌ها و تهدید‌های ایالات متحده آمریکا و هم‌پیمانان این کشور بود، اما در نهایت کار به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و مختومه اعلام کردن پرونده‌های فنی ایران توسط آژانس رسید و چندین سفر گروسی به ایران نیز نتوانست باعث تحقق این خواسته ایران شود.»

او ادامه داد: «سفر روز‌های آینده گروسی به ایران از این جهت دارای اهمیت است که در وضعیت فعلی دیگر پرونده هسته‌ای ایران در رأس مسائل مرتبط با ایران قرار ندارد و در عین حال با مواضع رنگارنگ آمریکا در ارتباط با پرونده هسته‌ای به نظر می‌رسد، این کشور امید دارد با تضعیف ایران در عرصه سیاست داخلی، به واسطه فشار‌های ناشی از اعتراضات اخیر در تهران و ادامه آن در بافت موقعیتی کنونی در ابعاد گوناگون و نارضایتی‌های عمومی، ایران را وادار به پذیرفتن امتیازدهی بیشتر به ایالات متحده آمریکا و هم‌پیمانان این کشور در نظام بین‌الملل و همچنین حل و فصل مسائل دیگری کند که درباره تهران مطرح است و ایران در دولت روحانی در سال ۲۰۱۵ ادامه آن را نپذیرفت.»

مطهرنیا با تاکید بر اینکه در وضعیت کنونی با توجه به سیگنال‌های موجود نمی‌توان گفت اوضاع دولت ایران بهتر از گذشته است، توضیح داد: «در بازار اقتصاد پایین‌ترین ارزش پول ملی، کمترین میزان سرمایه‌گذاری و ناامیدی از بازار بورس و بیمه و بانک‌ها باعث شده است که در حال حاضر معاون اول رئیس‌جمهور و رئیس تیم اقتصادی دولت در امور اجرایی در مجلس که دارای بالاترین میزان نمایندگان انقلابی نسبت به دوره‌های گذشته است، آنگونه سخن بگوید که در محافل سیاسی مطرح است؛ بنابراین مانور بر سفر گروسی می‌تواند تا حدودی فضای روانی موقت بازار ارز را کنترل کند.»

او با اشاره به رسیدن نرخ ارز به بیش از ۶۰ هزار تومان در روز یک‌شنبه و افول پنج هزار تومانی آن در همین روز، اضافه کرد: «این موضوع با توجه به اخبار موجود توانست تاثیر اخبار بین‌المللی بر بازار را نشان دهد. اما بار دیگر این قیمت در حال صعود است؛ بنابراین سفر گروسی از این ابعاد اهمیت می‌یابد، اما تنها می‌تواند کورسویی از امید باشد.»

این کارشناس مسائل بین‌الملل درباره معنای سخن کمالوندی مبنی بر گفت‌وگوی سازنده با آژانس، اظهار کرد: «ایران همواره در مسائل سیاسی، روایت خود را بر اخبار دیکته می‌کند. سفر اخیر رئیسی به چین نیز از زمره همین موارد است. آن‌ها روایت خود را دارند و آن‌سوی قضایا نیز روایت خود را دیکته می‌کنند که نشان‌دهنده فقدان زبان واحد میان مسئولان ایرانی و طرف مقابل در جهت ارتباط و حتی در مذاکرات و انعکاس آن به بیرون است.»

مطهرنیا با اشاره به اینکه برحسب تجربه زیست‌شده، تعارفات دیپلماتیک صورت می‌گیرد، اما در عمل اتفاقی رخ نمی‌دهد، بیان کرد: «حتی در سال ۲۰۱۵ وقتی توافق هسته‌ای بین ایران و ۵ قدرت بزرگ جهانی و ایالات متحده آمریکا انجام شد، ایران اعلام کرد «توقع داریم تمام تحریم‌ها برداشته شود و مقام رهبری نیز بر آن بسیار تاکید کردند»، اما آن‌ها در عمل، پرونده ایران را منوط به پرونده‌های دیگر دانستند و استمرار توافقات نیز تا زمانی بود که آمریکا به آن‌ها متعهد بود. در آن زمان تحریم‌ها برداشته شد، اما بعد از آن به تحریم‌ها اضافه شد؛ بنابراین شاهد هستیم روایتی که از توافق‌ها، قراردادها، تعهد‌ها و حتی ملاقات‌ها وجود دارد، بسیار متمایز از یکدیگر در بیرون و داخل کشور است؛ لذا باید همواره منتظر ماند تا در عمل مشخص شود این مسافرت‌ها چه اثر عینی به جا می‌گذارد.»

او افزود: «آن‌ها کنار هم می‌نشینند و کنفرانس خبری برگزار می‌کنند و تعارف‌های دیپلماتیک دارند، اما در عمل باز هم شرایط به سمت محدود شدن حرکت می‌کند و اگر عقب‌نشینی‌هایی وجود دارد از نوع عقب‌نشینی‌های تاکتیکی است. آمریکایی‌ها به‌راحتی می‌خواهند از این موضوع استفاده کنند.»

سیدجلال ساداتیان، کارشناس مسائل بین‌الملل نیز معتقد است، شرایط ایران در حال حاضر خوب نیست و فشار‌های بین‌المللی به واسطه برخی عوامل بر ایران بیشتر شده است. او به هم‌میهن توضیح داد: «اولین نکته آن است که وقتی مذاکرات برجامی با واسطه اروپایی‌ها به نتیجه نرسید، اروپا را نسبت به ایران جری کرد، به‌صورتی که مواضعی را از سوی جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و برخی از وزرای خارجه این اتحادیه شاهد بودیم.

نکته دیگر آنکه به واسطه اخبار منتشرشده درباره استفاده از پهپاد‌های ایرانی توسط روسیه، این کشور‌ها ایران را در سمت روسیه تلقی کردند. مسئله سوم آن است که در اعتراضات اخیر کشور، ایران متهم به خشونت شد و این خشونت‌ها به‌عنوان مواضع ضدحقوق بشری ایران مطرح شد و شاهد بودیم که تعدادی از مقامات اروپایی در برابر ایران موضع گرفتند. مجموعه این رخداد‌ها باعث شد ایران‌هراسی و حتی مشروعیت‌زدایی در قبال ایران در دستور کار اروپایی‌ها قرار بگیرد. حتی این ظن ایجاد شد که ممکن است مکانیزم ماشه علیه ایران را فعال کنند و شرایط وخیم‌شود.»

او با اشاره به اظهارات و نقد تند آژانس و زمزمه‌هایی از مواضع شورای حکام علیه ایران در روز‌های اخیر بیان کرد: «این مسائل باعث تقویت این احتمال شد که اگر پرونده ایران در آژانس با چنین وضعیتی باقی بماند، آن‌ها ممکن است اقدام به صدور قطعنامه‌ای کرده و پرونده ایران را به شورای امنیت ارجاع دهند. تلاش ایران در این راستا تقویت شد که بتواند با آژانس به توافق برسد.

ادعای آژانس در مجموع این بود که فعالیت پادمانی و فراپادمانی در ایران متوقف شده است و گزارش‌هایی به دست آن‌ها رسیده است که ایران نزدیک به ۹۰ درصد غنی‌سازی اورانیوم را انجام داده است و این ظن تقویت شد که ایران به گریز و دستیابی به سلاح هسته‌ای نزدیک شده است.» ساداتیان اضافه کرد: «در اواخر دولت روحانی مجلس مصوبه‌ای را گذراند که براساس آن ایران مادامی که مسئله برجام حل نشده، با آژانس همکاری نکند و همکاری به این شکل باشد که هیچ اطلاعاتی در اختیار آژانس گذاشته نشود و به بازرسان اجازه بازرسی به سایت‌های ایران را ندهند.

در اواخر دولت دوازدهم به این نتیجه رسیدند که دوربین‌ها، فعالیت‌ها را در سایت‌های هسته‌ای ضبط کنند، اما در اختیار آژانس گذاشته نشود تا مسئله برجام حل شود. در دولت رئیسی نیز تصمیم‌گرفته شد که برخی از دوربین‌ها را نیز خاموش کنند. این برخورد‌ها باعث تشدید وخامت روابط بین ایران و آژانس شد. این مسائل وضعیت را امروز به جایی رسانده است که احتمال امنیتی شدن پرونده ایران و ارجاع آن به شورای امنیت وجود دارد.»

او اظهار کرد: «بنابراین امروز به دنبال مثبت‌تر کردن نگاه آژانس نسبت به فعالیت‌های هسته‌ای ایران و کنار آمدن با این مسئله هستند. به نظر می‌رسد کمالوندی به‌عنوان فردی که سال‌هاست در سمت سخنگوی سازمان انرژی اتمی فعالیت کرده و دیپلماتی باتجربه است، دست به میانجیگری زده و در نهایت اقداماتی صورت گرفته است که اگر مسائل به صورت کامل هم حل نشود، اما از شدت تنش‌ها کاسته شود.»

ساداتیان، با تاکید براینکه در حال حاضر آژانس نمی‌تواند از ترتیبات پادمانی و فراپادمانی درباره ایران استفاده کند، گفت: «برای بهبود شرایط باید ایران با آژانس به توافقاتی برسد تا بنابر آن گروسی و بازرسان آژانس بتوانند از سایت‌ها یا حداقل برخی سایت‌ها بازدید کنند یا اینکه حداقل اطلاعات یا فیلم‌های ضبط‌شده را در اختیار آژانس قرار دهند، بنابراین در توافقات سازنده‌ای که کمالوندی درباره آن‌ها صحبت کرده است، می‌تواند هر یک از این موارد اتفاق افتاده باشد، اما هنوز جزئیات این صحبت‌ها مشخص نیست.»

او درباره تاثیر همکاری عراقچی با تیم‌مذاکره‌کننده اظهار کرد: «پیش از تغییر دولت و بعد از تغییر دولت تاکید کرده بودم که اگر دولت جدید عاقل باشد از تیم قبلی استفاده می‌کند، ولو اینکه ظریف و عراقچی پست‌های قبلی خود را نداشته باشند، اما این کار انجام نشد. دلیل توصیه من شناخت خوب این افراد از طرف‌های مقابل مذاکره و آشنایی کامل با زبان انگلیسی است. اما هنوز این اتفاق نیفتاده است. فقط کافی است نگاهی به وضعیت بازار کنید. وقتی خبر حضور عراقچی در تیم‌مذاکره‌کننده منتشر شد، شاهد کاهش ۵ هزار تومانی نرخ دلار شدیم، هرچند موضوع تکذیب شد.

این موضوع نشانگر آن است که نگاه جامعه و نگاه بین‌الملل نسبت به ظریف و عراقچی به‌عنوان متخصصانی که کارشناس این حوزه هستند مثبت است. آن‌ها به‌خوبی می‌دانند که چگونه مذاکره کنند. اما آقایان تمایل به استفاده از این افراد ندارند. تبعات عدم استفاده از آن‌ها همین است که دولت جدید از زمانی که روی کار آمده، موفق به حل مسائل نشده است و روز به روز شاهد تاثیرات عدم توافق در برجام هستند. این درحالی است که اگر آن زمان برجام به نتیجه رسیده بود و چند سال به تاخیر نمی‌افتاد، امروز از مواهب آن برخوردار شده و مشکلات کشور کمتر می‌شد؛ بنابراین استفاده از افراد باتجربه و متخصص در این حوزه مثمرثمر و مفید است.»

اسفند داغ مذاکرات در وین

نزدیک به چهار ماه از زمانی می‌گذرد که ایران در طول یک هفته در نهاد بین‌المللی در وین و ژنو دو قطعنامه دریافت کرد. روز ۲۶ آبان در وین، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ای انتقادی علیه ایران صادر کرد و یک هفته بعد شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز به بهانه اعتراضات در ایران قطعنامه‌ای در محکومیت ایران صادر کرد و خواستار تشکیل یک کمیته حقیقت‌یاب در مورد حوادث اخیر در ایران شد. کمتر از چهار ماه بعد شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشست تازه‌ای برگزار می‌کنند.

 نزدیک شدن به نشست شورای حکام آژانس، بار دیگر موضوع پرونده هسته‌ای ایران را به سطح رسانه‌ها بازگردانده است. درحالی که نزدیک به یک سال از واپسین جلسه رسمی ایران، ۱+۴ و امریکا برای مذاکره درخصوص احیای برجام می‌گذرد، روز یکشنبه، ویلیام برنز، رییس آژانس اطلاعات مرکزی امریکا (CIA) در مصاحبه‌ای تاکید کرد که ارزیابی اطلاعاتی امریکا این است که ایران هنوز تصمیمی برای تولید سلاح هسته‌ای نگرفته است. همزمان، وزیر جنگ اسراییل در تماسی تلفنی با همتای امریکایی خود خواستار افزایش تلاش‌ها برای جلوگیری از افزایش ظرفیت هسته‌ای ایران شد.

همچنین قرار است نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد برگزار شود و هر چند برخلاف جلسه پیش صدور قطعنامه‌ای درخصوص ایران در دستور کار این نشست نیست، اما براساس اطلاعات منتشرشده تا لحظه تنظیم این گزارش، قرار است حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به ژنو سفر کند تا در این نشست سخنرانی کند و با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد نیز در حاشیه این نشست دیدار کند.

العربی الجدید در گزارشی تاییدنشده به نقل از منابع آگاه مدعی شده است که امیرعبداللهیان در این سفر «با طرف‌های اروپایی در مورد مذاکرات هسته‌ای رایزنی خواهد کرد.» ادعای این رسانه عرب‌زبان درحالی مطرح می‌شود که مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام یک سال است که متوقف شده و از پاییز سال جاری، طرف‌های غربی به ویژه آلمان و ایالات متحده امریکا بار‌ها اعلام کرده‌اند گفتگو برای احیای برجام در اولویت آن‌ها قرار ندارد. برنامه دیگر امیرعبداللهیان در سفر به ژنو، شرکت در کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل متحد خواهد بود.

رییس آژانس اطلاعات مرکزی امریکا (CIA) روز گذشته در مصاحبه‌ای با یک شبکه تلویزیونی امریکا با تکرار این ادعا که ایران در گذشته برنامه‌ای برای تولید سلاح هسته‌ای داشته است، تاکید کرد که ارزیابی اطلاعاتی امریکا نشان می‌دهد مقام‌های ایران در حال حاضر برنامه‌ای برای تولید سلاح هسته‌ای ندارند. خبرنگار برنامه تلویزیونی فیس د نیشن شبکه سی‌بی‌اس، از رییس آژانس اطلاعات مرکزی امریکا (CIA) پرسید: «آیا رهبران ایران تصمیم خود را برای دنبال کردن ساخت سلاح هسته‌ای گرفته‌اند؟»

ویلیام برنز، رییس دستگاه جاسوسی امریکا به این سوال پاسخ داد: «تا جایی که ما اطلاع داریم، باور نداریم که رهبر معظم ایران برای از سرگیری برنامه تسلیحاتی هسته‌ای ایران که به داوری ما از پایان سال ۲۰۰۳ متوقف یا تعلیق شده است، تصمیمی گرفته باشد. اما دو ستون دیگر برنامه تسلیحاتی، یعنی برنامه غنی‌سازی که در حد بسیار زیادی پیشرفت کرده است تا جایی که اگر تصمیم بگیرند اورانیوم را در سطح ۹۰درصد غنی‌سازی کنند در عرض چند هفته به آن می‌رسند و دیگری سامانه‌های موشکی آن‌ها که می‌توانند در صورت ساخت بمب هسته‌ای آن را حمل کنند، در حال پیشرفت است. جواب به سوال شما نه است. ما شاهدی نداریم که تصمیمی برای از سرگیری برنامه تسلیحاتی هسته‌ای گرفته باشند، اما دیگر ابعاد این چالش با سرعت نگران‌کننده‌ای پیشرفت می‌کنند.»

به رغم تاکید تصریح مقام اطلاعاتی امریکا درخصوص صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران، مقام‌های اسراییلی همچنان به واشنگتن برای رویارویی با تهران در مورد برنامه اتمی فشار وارد می‌کنند. روز یکشنبه، یووال گالانت، وزیر جنگ رژیم اسراییل در گفت‌وگویی با لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده امریکا تلفنی گفتگو کرد. براساس بیانیه وزارت جنگ اسراییل، موضوعی که از آن با عنوان «تهدید هسته‌ای ایران» یاد شده، بخشی از گفتگو‌های این دو مقام بوده است. براساس این بیانیه گالانت در این گفتگو از نگرانی خود نسبت به «استمرار غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران» گفته و بر اهمیت «جلوگیری از یک ایران هسته‌ای» تاکید کرده است. براساس این بیانیه، وزیر جنگ رژیم اسراییل به وزیر دفاع امریکا گفته است: «باید تلاش‌های‌مان را برای جلوگیری از دستیابی ایران به توانایی هسته‌ای، افزایش دهیم.»

دوشنبه هفته بعد هم نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برگزار می‌شود که انتظار می‌رود با توجه به عدم پیشرفت در مذاکرات ایران و آژانس در خصوص سوالات باقی‌مانده پادمانی، بار دیگر شاهد صدور قطعنامه‌ای علیه ایران در این نشست باشیم. نخستین نشست شورای حکام آژانس در سال ۲۰۲۳ درحالی قرار است دوشنبه هفته آینده برگزار شود که ۴ ماه پیش، ۲۶ آبان ۱۴۰۱ در نشست قبلی، شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قطعنامه‌ای انتقادی علیه ایران صادر کرد و از ایران خواست تا «بدون تاخیر، توضیحات فنی موجهی را درباره ادعا‌های مطرح شده و همچنین امکان دسترسی به سایت‌ها و تجهیزات برای جمع‌آوری نمونه‌ها فراهم کند.» این قطعنامه که با ۲۶ رای موافق، ۲ رای مخالف و ۵ رای ممتنع تصویب شده بود، در واکنش به گزارش رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صادر شده بود که ادعا می‌کرد ایران هنوز پاسخ‌های قانع‌کننده‌ای درخصوص سوال‌های باقیمانده آژانس درخصوص سه سایت ادعایی که آژانس مدعی پیدا شدن ذرات هسته‌ای در آن است.

در طول هفته‌های گذشته ادعا‌هایی در رسانه‌های غربی درخصوص برنامه هسته‌ای ایران مطرح شده که به اعتقاد برخی تحلیلگران تلاشی از سوی طرف‌های غربی است تا افکار عمومی را برای صدور قطعنامه در شورای حکام علیه ایران آماده کنند. ابتدا در بهمن ماه سال جاری آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضای شورای حکام از «تغییرات اعلام نشده در ترکیب سانتریفیوژها» در تاسیسات هسته‌ای فردو خبر داده بود. ایران در واکنش به این ادعا گفته بود که این گزارش براساس خطای بازرس ارایه شده است و همان زمان با توضیحات ایران مساله حل شده بود، اما سه کشور اروپایی طرف برجام و امریکا در بیانیه‌ای مشترک از ایران انتقاد کردند و پاسخ ایران را ناکافی توصیف کردند.

هفته گذشته ادعای دیگری در مورد برنامه غنی‌سازی اورانیوم ایران از سوی یک رسانه غربی منتشر شد. بلومبرگ در گزارشی به نقل از دو دیپلمات ارشد نوشته بود که بازرسان آژانس در بازرسی از تاسیسات هسته‌ای ایران ذرات اورانیوم غنی‌شده ۸۴درصد کشف کرده‌اند. در واکنش به این گزارش سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران تاکید کرد که ایران برنامه‌ای برای غنی‌سازی بالاتر از ۶۰درصد ندارد و کشف ذرات ناچیز با غنای بالاتر در محل شیر جمع‌آوری محصول، امری طبیعی محسوب می‌شود. روز شنبه، لورنس نورمن، خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از دو منبع آگاه خبر داد که آژانس قصد ندارد گزارشی مستقل در مورد کشف ذرات اورانیوم با غنای ۸۴درصد در تاسیسات هسته‌ای ایران به شورای حکام ارایه بدهد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد قرار است جلسه پنج هفته‌ای خود را از امروز آغاز کند. یکی از مهمانان این جلسه، حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران است. برخلاف جلسه گذشته، موضوع نقض ادعایی حقوق بشر در ایران در دستور کار نشست قرار ندارد و دستور کار جلسه مربوط به نگرانی‌های حقوق بشری در مورد جنگ روسیه علیه اوکراین، سرکوب مخالفان در بلاروس و روسیه، درگیری‌های خشونت‌بار در سرزمین‌های اشغالی فلسطین و تلاش برای صلح در منطقه تیگرای اتیوپی، اصلی‌ترین دستور کار‌های این اجلاس هستند.

علاوه بر این موضوع‌های کلی مانند تبعیض، آزادی ادیان، حق مسکن، اثر تحریم‌های اقتصادی علیه دولت‌ها بر مردم عادی و همچنین موضوع‌های کشوری مانند مسائل افغانستان، سوریه، میانمار، نیکاراگوئه و سودان جنوبی هم در دستور کار نشست قرار دارند. براساس برنامه اعلام شده روز دوشنبه قرار است آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، ولکر تورک، کمیسر عالی جدید حقوق بشر سازمان ملل متحد و روسای جمهوری کنگو، مونتنگرو و کلمبیا در این جلسه سخنرانی کنند. سخنرانی برنامه‌ریزی شده برای وزیر امور خارجه ایران، بعد از سخنرانی آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان و کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه برگزار خواهد شد. همچنین کینگ گانگ، وزیر خارجه چین و آنتونی بیلنکن، وزیر خارجه ایالت متحده امریکا نیز به صورت ویدیوکنفرانس در این اجلاس سخنرانی خواهند کرد.

همچنین روسیه که سال گذشته پس از تلاش‌ها برای لغو عضویت این کشور از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد، عضویت خود را در این شورا لغو کرده بود، قرار است در سطح معاون وزیر امور خارجه، سرگئی ریابکف، در این نشست شرکت کند. سال گذشته همزمان با سخنرانی ویدیویی سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست شورای حقوق بشر که بعد از آغاز حمله به اوکراین انجام شد، تعدادی از نمایندگان کشور‌های غربی جلسه را ترک کردند. انتظار می‌رود در این جلسه، امریکا و متحدان غربی‌اش علاوه بر روسیه، به چین نیز به بهانه سرکوب معترضان دموکراسی خواه در هنگ‌کنگ، نگرانی‌ها در مورد وضعیت تبت و همچنین وضعیت مسلمانان سین‌کیانگ، فشار بیشتری وارد کنند.

منبع: اعتماد

دیگر رسانه ها

کدخبر: 74847

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      • ا ج

        جالبه مردم دیگه مذاکرات هیچ اهمیتی براشون نداره

      • ناشناس

        برجام خسارت محض

      • ناشناس

        شما را به مقدسات قسم دست از لجاجت و یکدنگی بردارید و با سرنوشت یک ملت بازی نکنید بخدا مردم حق حیات و زندگی دارند!

      ارسال نظر