دوست‌دختر و دوست‌پسر یعنی‌چه؟ ما «داداشی‌آبجی»! هستیم

عنوان دوست اجتماعی یا آ‌بجی داداشی درباره جنس مخالف به ارتباطی اطلاق می‌شود که خالی از احساسات و وابستگی‌های عاشقانه باشد.

دوست‌دختر و دوست‌پسر یعنی‌چه؟ ما  «داداشی‌آبجی»! هستیم
نویسنده : آسیه بشردوست| کارشناسی روان‌شناسی

    «این چه حرف بی‌ادبی است که شما می‌زنی؟ دوست‌دختر و دوست‌پسر یعنی‌چه؟ ما فقط با هم دوست معمولی هستیم، مثل خواهر و برادرها. آن چیزی که شما در ذهنت درباره این ماجرا و روابط ما فکر می‌کنی، اشتباهه. ما فقط با هم گردش و رستوران می‌رویم و ....»، این‌ها صحبت‌های یک دختر و پسر نوجوان است که چندوقت پیش با آن‌ها درباره روابط‌شان صحبت کردم. شاید در نگاهِ اول، این موضوع برای عده‌ای خالی از دغدغه بوده و در نظر آن‌ها دوره‌ این مرزبندی‌ها گذشته باشد اما آسیب‌های این مسئله شوخی‌بردار نیست، به همین دلیل در ادامه نکاتی در همین باره مطرح می‌شود.

عنوان دوست اجتماعی یا آ‌بجی داداشی درباره جنس مخالف به ارتباطی اطلاق می‌شود که خالی از احساسات و وابستگی‌های عاشقانه باشد. دختر و پسرهای نوجوان، با تصورات اشتباه‌شان این نوع دوستی را ایمن می‌دانند زیرا از طرفی آن را به دور از آسیب‌ و شکست عاطفی می‌دانند و از طرف دیگر می‌توانند هم‌خوانی بیشتری میان این رابطه با آموزه‌ها و هنجارهای جامعه، مدرسه‌و‌خانواده پیدا کنند! بنابراین آن‌ها در این رابطه تناقض کمتری را تحمل می‌کنند. اما این عنوان‌ها، نمی‌تواند امنیت رابطه را تأمین کند و آسیب‌های پرشمار آن را کاهش دهد.


   کسب آگاهی توسط نوجوانان و مدیریت والدین


در اولین قدم لازم است که والدین، بتوانند راهنما و همراه خوبی برای فرزند‌شان در این دوره سنی باشند. نوجوانی ،دوره‌ای حساس به لحاظ جسمی و روانی است. تغییراتی که در این دوره در نوجوان اتفاق می‌افتد، رفتارهای او را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. رسیدن به بلوغ‌جنسی، کنجکاوی‌های او را در این زمینه راجع به خود و جنس‌مخالف بالا می‌برد. از طرفی او به لحاظ روانی به دنبال کسب هویت است. رابطه با همسالان را بیشتر می‌پسندد و خواهان استقلال رأی بیشتری در انتخاب های مختلفِ زندگی‌اش است. یکی از گرایش های نوجوان  در این دوره، ارتباط با جنس‌مخالف است که نیاز به کسب آگاهی‌های لازم توسط او  و مدیریت جدی و البته آگاهانه این ماجرا از طرف والدین دارد. مهم‌ترین توصیه‌ام به والدین این است که با نوجوان‌تان در این‌باره حرف بزنید. او باید بتواند به روابطی که هنجارهای او را رعایت نمی‌کنند نه بگوید و این موضوع قرار نیست باعث خجالت و بی‌ارزشی او شود.


   دوست اجتماعی، پر از تناقض است


همان‌طور که گفته شد، دوستِ اجتماعی عنوانی است که در ظاهر خود مسئولیت کمتری برای افراد دارد و دو طرف به اشتباه تصور می‌کنند که می‌توانند با دغدغه و مواظبت کمتری در این رابطه بمانند. تناقضِ این ظاهر با مشکلاتی که گاهی گریبان‌گیر افراد می‌شود، در بدیهی دانستنِ یک سری قوانین، نهفته است. همیشه هر دو طرف رابطه، نگاه یکسانی به قوانین موجود ندارند و خود را به یک اندازه به رعایت آن ملزم نمی‌دانند. مثلاً این قانون که هیچ‌گونه تقاضای جنسی در چارچوب دوستی‌های اجتماعی نمی‌گنجد، می‌تواند از سوی یکی از طرفین کاملاً بدیهی باشد و از نظر طرف دیگر، نه. بنابراین چنین فردی خود را به اندازه کافی برای شرایط احتمالی که این قانون نقض بشود، آماده نکرده و از همین جنبه، ممکن است ضربه‌های تلخ و سنگینی بخورد.


   مرزهایی که قابل مدیریت نیست


روابط دختر و پسر باید مرزها و محدودیت‌هایی داشته باشد. حالا سوال این است که آیا اطلاق عنوان دوستی اجتماعی یا روابط داداشی‌خواهری به این روابط، به این مرزها صدمه نخواهد زد؟ هنجارها در این مواقع حکم می‌کند که روابط یک دختر و پسر به گونه‌ای باشد تا درگیر روابط عاطفی زودهنگام و ناآگاهانه نشوند. مدیریت این مسئله توسط یک دختر و پسر نوجوان، نشدنی است بنابراین چون این مرزها قابل مدیریت نیست باید از چنین انتخاب‌هایی دور ماند.

ارتباط با جنس‌مخالف، چه با عنوان دوستیِ معمولی و چه در قالب‌های عاطفی یا با هدف ازدواج، یکی از اتفاقات محتمل در دوره‌ نوجوانی است بنابراین لازم است که نوجوانان اطلاعات درستی در این باره کسب کنند و با راهنمایی‌های والدین و مشاوران، در دام این روابط و آسیب‌هایش نیفتند.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 2533

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      • ناشناس

        یعنی چی این داستانها به خیالتون دونفر جنس مخالف چرا باید به رستوران وپارک وسینما بروند وشما اونا و داداشی وابجی خطاب کنی چرا وجهه خواهر و برادری رو لکه دار میکنید اونایی که باهم دوست میشوند برای عشق و عاشقی نه خواهند ونه داداشی فقط دوست یا معشوقه به وقت تنهایی یا کمبود محبت از طرف خانواده ها دارند که روی می آورند به چنین کارهایی ومتاسفانه بیشتر خانواده ها بدون درنظر گرفتن محرمیت یا آشنایی کامل آزادانه دخترانشان را در چالش هایی نیازموده رها می‌کنند وبی دلیل وبا خیال راحت به زندگی خودشان میپردازند

      • ستاره ۸۱

        مشکل اینجاس که اکثر آدما فکر می کنن مسائل ناراحت کننده یا آسیب زننده سراغ اونا نمیاد! اکثر آدما فکر می کنن خیلی عقل کل هستن و هرچیم اونا بخوان همون میشه انگار دنیا و آدما و ذهن آدما رو انگشت اونا می چرخه!! واسه همین یسری کارای اشتباه انجام میدن و بعدم سنگ سرشونو میشکونه، من یه مدت تو چت می رفتم از سر تنهایی دنبال دوست و عشق هم نبودم فقط حرف می زدم و می خوندم حرفارو بعد دوسال کاشف به عمل اومد یه بنده خدایی دل بسته به من! منم چون حوصله این قضایارو ندارم از چت خارج شدم دیگه هم نرفتم ، گفته های اون خانم روانشناس به نظرم کاملا درسته ذهن ما دست خودمونه برابقیه که نه! تازه ما خود درگیریم داریم خیلیم بهشتی نیستیم خخخخخ متوجه آید چی میگم دیگه توضیح نمیدم.

      • سیده زهرا حسین پناهی

        بدبختی پشت بدبختی. مردم نمی توانند ازدواج کنند به خاطر هم به گناه افتادن

      • رجبلی فلامرزی

        با سلام خدمت عزیزان این موضوع اصلا ساده نیست و به دوست عزیز پیشنهاد میکنم ک حتما توسط یک روانپزشک ویزینت بشن این علایم نگران کننده هستن.

      • عباس احمدی

        اساسا، کلمه ای به نام حیا که در درون همه نهفته بخصوص در ذات و عملکرد ما ایرانیان وجود داره ،بیشتر در فضای مجازی و چت و... خیلی شکننده تر از فضای حقیقی هستش ، در فضای مجازی بعلت دیواری که بین افراد وجود دارد ، حتی افرادی که پایبند این اصول ها باشند بازم احتمال لغزش زیاده ، که از اینجا شروع میشه و به دوست پسر و دختری و بعضا به ..... می انجامه ، جهت کنترل و جلوگیری، مناسب ترین راه پیشنهاد روش،جایگزین از جمله مطالعه و ورزش و تفریح و خالی شدن هیجان میتونه باشه اینا واسه افراد با وضع نرماله ، واسه کمبود محبت هاو غیره ، خود خانواده ها از همون کودکی باید توجه داشته باشند وگرنه بعد از شکستن سد آب تبدیل به سیل ویرانگر میشه .

      ارسال نظر