نتایج یک نظرسنجی مهم؛ بیشتر مردم پول‌شان را کجا سرمایه‌گذاری می‌کنند؟

موسسه افکارسنجی ایسپا در مهر ماه امسال از ۱۲ هزار نفر از مردم بالای ۱۵ سال ایران به صورت مصاحبه حضوری یک سوال مشخص پرسیده است: اگر شرایط مالی شما به‌گونه ای باشد که بتوانید پس‌انداز کنید، ترجیح می‌دهید سرمایه خود را چگونه مدیریت کنید؟

نتایج یک نظرسنجی مهم؛ بیشتر مردم پول‌شان را کجا سرمایه‌گذاری می‌کنند؟

طبق یک نظرسنجی ۳۳.۳ درصد از مردم ایران گفته‌اند اگر پس اندازی داشته باشند ترجیح می‌دهند در زمین و مسکن سرمایه‌گذاری ‌کنند

به گزراش عرشه آنلاین، موسسه افکارسنجی ایسپا در مهر ماه امسال از ۱۲ هزار نفر از مردم بالای ۱۵ سال ایران به صورت مصاحبه حضوری یک سوال مشخص پرسیده است:اگر شرایط مالی شما به‌گونه ای باشد که بتوانید پس‌انداز کنید، ترجیح می‌دهید سرمایه خود را چگونه مدیریت کنید؟

طبق یافته‌های این نظرسنجی، ۳۳.۳ درصد از مردم ایران گفته‌اند اگر پس اندازی داشته باشند ترجیح می‌دهند در زمین و مسکن سرمایه‌گذاری ‌کنند، ترجیح ۲۰.۷ درصد مردم این است که طلا و سکه بخرند، ۱۵.۵ درصد اشتغال‌زایی و کارآفرینی کنند. ۱۵.۲ درصد دیگر نیزگفته‌اند در بانک پس‌انداز می‌کنند، ۲.۷ درصد دلار و ارز میخرند. ۲.۷ درصد در بازار خودرو، ۱.۳ درصد در بورس و ۱.۳ درصد در رمز ارزها و بازارهای جهانی سرمایه گذاری میکنند.

پراکندگی نتایج این نظرسنجی با توجه به شناخت و تحلیل من از اقتصاد ایران، بسیار به واقعیت نزدیک است:

۱- بیش از ۵۵ درصد مردم ترجیح می‌دهند دارایی خود را در بازار مسکن و طلا سرمایه‌گذاری کنند. مردم این دو بازار را بهترین بازار‌های موازی دلار برای سرمایه‌گذاری می‌دانم که همواره از ارزش دارایی در مقابل افزایش ارز محافظت می‌کند.

۲- تنها ۱۵ درصد مردم ترجیح می‌دهد در بخش واقعی اقتصاد سرمایه‌گذاری کنند. سالها تحریم و رکود تورمی در اقتصاد ایران و پیش‌بینی ناپذیری و ریسک‌های سیاسی بالا، تمایل به سرمایه‌گذاری در بخش واقعی را به شدت کاهش داده است.

۳- ۱۵ درصد مردم همچنان بانک را مقصد سرمایه‌گذاری انتخاب کرده اند. علیرغم نرخ بهره حقیقی منفی در اقتصاد ایران، اما به دلیل ریسک پذیری پایین این سرمایه ‌گذاری و قابلیت پرداخت سود ماهانه آن، هنوز بخشی از مردم این بازار را مقصد سرمایه خود قرار داده اند.

۴- بازار ارز به دلیل ممنوعیت معاملات در آن و ریسک های سیاسی و امنیتی آن، مقصد فقط ۲/۷ درصد مردم است. به واقع مردم بازار طلا و مسکن را به عنوان بازار موازی ارز انتخاب کرده‌اند.

۵- بازار خودرو، که به ذات بازار سرمایه‌گذاری نیست، با توقف رشد دلار در کوتاه مدت، تقاضای سرمایه‌گذاری آن بطور طبیعی به شدت کاهش یافته است.

۶- اما بازار بورس، فقط ۱/۳ درصد مردم بازار بورس را مقصد خود انتخاب کرده‌اند، حباب وحشتناک بازار در سال ۹۹ و سقوط شاخص در این سال، باعث بی‌اعتمادی عمومی به بازار شده است. دولتی بودن و دخالت مستقیم دولت در این بازار هم از دلایل این عدم تمایل است.

۷- بازار رمزارزها نیز با توجه به نوسانات شدید و کاهش قابل توجه در دو سال گذشته ریسک‌های ناشناخته آن، طبیعی است که استقبال حداقلی در شرایط فعلی داشته باشد.

نظر سنجی ایسپا

بر اساس این نظرسنجی اولویت مردم برای سرمایه‌گذاری و نحوه مدیریت پس‌انداز بر حسب متغیرهای جنس، سن، تحصیلات، سرانه هزینه ماهیانه فرد در خانوار و محل سکونت قابل توجه و از حیث آماری معنادار است؛ زنان بیشتر از مردان گفته‌اند اگر پس‌اندازی داشته باشند طلا و سکه می‌خرند و یا در بانک سرمایه‌گذاری می‌کنند. در مقابل مردان (۳۹.۹ درصد) بیشتر از زنان (۳۲.۱ درصد) گفته‌اند در زمین و مسکن سرمایه‌گذاری می‌کنند. در بین گروه‌های مختلف سنی، افراد ۵۰ سال و بالاتر (۲۸ درصد) بیشتر از دیگران اظهار کرده‌اند اگر پس‌اندازی داشته باشند در بانک سرمایه‌داری می‌کنند. ارجحیت گروه ۳۰ تا ۴۹ سال نیز در مقایسه با سایر گروه‌ها این است که در زمین و مسکن سرمایه‌گذاری کنند. جوانان نیز (۲۶.۹ درصد) بیشتر از دیگر گروه‌های سنی ترجیح می‌دهند در صورت داشتن پس‌انداز، طلا و سکه بخرند.

طبق یافته‌های نظرسنجی، افرادی که تحصیلات کمتر از دیپلم دارند (۲۶ درصد) بیشتر از سایر افراد، ترجیح می‌دهند در صورت داشتن پس‌انداز، در بانک سرمایه‌گذاری ‌کنند. در مقابل، ارجحیت افراد باتحصیلات دانشگاهی (۲۵.۱ درصد) در مقایسه با سایر گروه‌های تحصیلی، پس‌انداز کردن در طلا و سکه است. در بین گروه‌های مختلف هزینه‌ای، افراد با سرانه هزینه دو میلیون تومان و کمتر (۲۰.۹ درصد) بیشتر از دیگر گروه‌ها گفته‌اند اگر پس‌اندازی داشته باشند در بانک پس‌انداز می‌کنند. در مقابل، افراد با سرانه هزینه بالاتر از چهار میلیون تومان در ماه (۳۸.۵ درصد) ترجیح می‌دهند در زمین و مسکن سرمایه‌گذاری ‌کنند. در مقایسه بین ساکنان شهری و روستایی، با وجود ارجحیت سرمایه‌گذاری هر دو گروه در زمین و مسکن، ساکنان شهری (۲۳.۴درصد) بیشتر از ساکنان روستایی، خریدن طلا و سکه را ترجیح می‌دهند و ارجحیت روستائیان نیز در مقایسه با شهری‌ها، سرمایه‌گذاری در اشتغال‌زایی و کارآفرینی است.

دیگر رسانه ها

کدخبر: 115201

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      ارسال نظر