سرکوب دلار از میرداماد؛ دلار برگشت

قیمت دلار هرات در معاملات نقدی روز گذشته نوسان نزولی را ثبت کرد. برخی از فعالان بازار معتقدند که کانال‌های ۶۰ و ۶۱ بازه تعادل بازار است و در صورت تداوم شرایط حال حاضر، دلار در این سطوح به فعالیت خود ادامه خواهد داد.

سرکوب دلار از میرداماد؛ دلار برگشت

قیمت دلار هرات در معاملات نقدی روز گذشته نوسان نزولی را ثبت کرد. برخی از فعالان بازار معتقدند که کانال‌های ۶۰ و ۶۱ بازه تعادل بازار است و در صورت تداوم شرایط حال حاضر، دلار در این سطوح به فعالیت خود ادامه خواهد داد.

 یک روز پس از پایان سفر گروسی در ایران، بازار ارز در روز چهارشنبه حال و هوای نوسان کاهشی به خود گرفت. در شرایط کنونی دو گمانه در این خصوص میان معامله گران ارزی دست به دست می شود به نظر می رسد عده ای از معامله گران تا حدودی اخبار و سیگنال های مثبت سیاسی را پذیرفته اند.

با این حال دسته ای دیگر از بازیگران ارزی می گویند تا اواسط خرداد و نشست شورای حکام نتایج این سفر نامشخص است و از این رو در لاک احتیاط فرو رفته اند.

از سوی دیگر فعالان اقتصادی معتقدند آمار های منتشر شده از میزان درآمدهای ارزی کشور از محل صادرات فروش نفت در ماه‌های گذشته حکایت دارد. به عقیده آنها نهاد بازار‌ساز توانسته با تزریق بخش اندکی از ذخایر ارزی کشور به بازار جلوی نوسانات ارزی را بگیرد.

در همین رابطه روز گذشته اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی برای کنترل نوسانات بازار ارز را تمدید کردند.

 در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی برای کنترل نوسانات بازار ارز تمدید شد

در این جلسه که ابراهیم رئیسی ریاست آن را بر عهده داشت، با توجه به لزوم تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی مبنی بر اعطای اختیارات لازم به این بانک برای مداخله در بازار ارز و کنترل نوسانات ارزی، اعضای شورای عالی هماهنگی اقتصادی با تمدید این مصوبه موافقت کردند.

اوایل مهر سال ۹۷ بود که عبدالناصر همتی رئیس وقت بانک مرکزی، پس از مشکلاتی که برای ولی‌الله سیف رئیس قبلی این بانک و احمد عراقچی معاون او درباره مداخلات در بازار ارز به وجود آمد، درخواست مجوز از سران سه قوه برای مداخله ارزی در بازار ارز کرد.

این مجوز به این دلیل درخواست شد تا بانک مرکزی از مرجعی همچون شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه ابزارهای لازم از جمله ابزارهای مداخله در بازار اسکناس و بازار فردایی داشته باشد.

پس از این درخواست با موافقت شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه، حوزه اختیارات بازارساز برای مداخله در بازار ارز افزایش یافت و اختیارات لازم به رئیس‌کل بانک مرکزی برای مداخله در بازار ارز اعطا شد تا بانک مرکزی برای مدیریت نوسانات ارزی با دست باز عمل کند.

به گفته همتی، او از این اختیارات استفاده نکرده است، زیرا مسیر بازار از مسیر دیگری رقم خورد.

تا دوره ریاست همتی بر بانک مرکزی و حتی قبل از آن، تصمیم برای مداخله در بازار ارز توسط خود بانک مرکزی گرفته می‌شد، در این دوره کمیته مداخلات ارزی وجود نداشت.

در دوره ریاست علی صالح‌آبادی بر بانک مرکزی از این اختیارات استفاده شد که در کنار آن، رکنی به نام کمیته مداخلات ارزی در بانک مرکزی ایجاد شد.

کمیته مداخلات ارزی که یک نهاد فرادستگاهی بود از نهادهای خاص و دستگاه‌های دیگر در آن حضور داشتند.

در دوره محمدرضافرزین این روند ادامه پیدا کرد و فرزین اختیارات بیشتری از صالح‌آبادی پیدا کرد.

فرزین در روزهای پایانی اردیبهشت ۱۴۰۲ در جلسه شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران سه قوه که با دستور ادامه بررسی اختیارات ارزی بانک مرکزی تشکیل شد، اختیارات بیشتری را درخواست کرد.

در این جلسه مقرر شد با هدف ایجاد ثبات اقتصادی و حفظ ارزش پول ملی، اختیارات ارزی بانک مرکزی افزایش یابد.

حال پس از یک سال، اختیارات بانک مرکزی برای مداخله ارزی در بازار ارز تمدید شد

همچنین به نظر می رسد با کاهش سطح تنش ها در خاورمیانه هیجان جناح افزایشی بازار ارز فروکش کرده است.

بر این اساس قیمت دلار هرات در روز چهارشنبه ۶۰ هزار و ۸۵۰ تومان آغاز به کار کرد و از ابتدای کار، میل به کاهش نشان داد و از این مرز مقاومت میانی عقب نشست. البته در معاملات پشت خطی سه‌شنبه شب، سیگنال کاهش از بازار ارز هرات صادر شده بود و قیمت دلار زیر ۶۰ هزار و ۸۰۰ تومان به ثبت رسید. در نیمه دوم معاملات چهارشنبه قیمت دلار هرات با کاهش بیشتر در ۶۰ هزار و ۲۵۰ تومان بسته شد.

برخی از فعالان بازار معتقدند که کانال‌های ۶۰ و ۶۱ بازه تعادل بازار است و در صورت تداوم شرایط حال حاضر، دلار در این سطوح به فعالیت خود ادامه خواهد داد.

همچنین قیمت درهم امارات در ۱۶ هزار و ۶۵۰ تومان آغاز به کار کرد و با کاهش ۱۱۰ تومانی در ۱۶ هزار و ۵۴۰ تومان به کار خودش پایان داد.

فنی های بازار می گویند که مرز ۶۰ هزار و ۲۰۰ تومان برای دلار هرات مهم است و در صورتی که بالای آن ماندگار شود احتمال صعود مجدد آن به مرز مقاومتی ۶۰ هزار ۸۰۰ تومان وجود دارد.

در غیر این صورت با از دست رفتن مرز فعلی هرات احتمالا جناح کاهشی با قدرت بیشتری وارد بازار خواهند شد و ممکن است دلار تا محدوده ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان و در مرحله بعد تا نیمه کانال یاد شده عقب‌نشینی خواهد کرد.

منبع: اکوایران؛ اقتصادنیوز

دیگر رسانه ها

کدخبر: 136810

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    سایر رسانه ها

      ارسال نظر