ال نینو، پسر کوچک پاییز به ایران می آید/هشدار! منتظر بارشهای سیل آسا باشید + تصاویر
وقوع چنین شرایط فوق نرمال در فاز النینو ، خبر از وقوع بارشهای سنگین و سیل آسا دارد و در صورت تحقق پیشبینیهای فصلی، انتظار آن میرود که بخش عمده کشور در پاییز و زمستان پیشرو با وقایع حدی اقلیمی مواجه بوده و بارشهای شدید و رودخانههای سیلابی را تجربه کنند.
ال نینو به ایران می سد؟ ال نینو در زبان اسپانیایی به معنای پسر کوچک است. ال نینو، یک رویداد اقلیمی بزرگ است که بر اثر تغییراتی در جریانهای اقیانوسی در اقیانوس آرام ایجاد میشود. پدیده آبوهوایی ال نینو ایران را تحت تاثیر قرار می دهد؟.
بارشهای سنگین و سیل آسا ؛ رهآورد النینو برای ایران در پاییز و زمستان آتی
وقوع چنین شرایط فوق نرمال در فاز النینو ، خبر از وقوع بارشهای سنگین و سیل آسا دارد و در صورت تحقق پیشبینیهای فصلی، انتظار آن میرود که بخش عمده کشور در پاییز و زمستان پیشرو با وقایع حدی اقلیمی مواجه بوده و بارشهای شدید و رودخانههای سیلابی را تجربه کنند.
سخنگوی صنعت آب ایران گفت: با توجه به پیشبینیهای انجام شده، پدیده النینو به عنوان فاز گرم انسو در جهان حاکم است و اقلیم ایران نیز بطور نسبی از این پدیده متاثر است. تأثیر النینو در ایران گرم شدن دمای هوا و افزایش بارش در فصول سرد است.
به گزارش ایسنا، فیروز قاسم زاده با بیان اینکه با توجه به دمای بالای هوا در فاز النینو، ظرفیت رطوبتی هوا فزونی مییابد، لذا بارشهای حادث شده، معمولاً دارای تخلیه رطوبتی بالا و همراه با سیل و طغیان رودخانهها هستند، اظهار کرد: بررسی نتایج پیشبینیهای فصلی برای پاییز و زمستان پیشرو، نشانگر این ست که به جز در جنوب و جنوب شرق کشور در استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، خراسان جنوبی و یزد که دارای شرایط بارشی نرمال و اندکی بالاتر از نرمال خواهند بود. سایر بخشهای کشور با افزایش بارش و شرایط فوقنرمال روبرو خواهند بود.
وی ادامه داد: وقوع چنین شرایط فوقنرمال در فاز النینو، خبر از وقوع بارشهای سنگین و سیلآسا دارد و در صورت تحقق پیشبینیهای فصلی، انتظار آن میرود که بخش عمده کشور در پاییز و زمستان پیشرو با وقایع حدی اقلیمی مواجه بوده و بارشهای شدید و رودخانههای سیلابی را تجربه کنند.
سخنگوی صنعت آب ایران اذعان کرد: گرمای بالای فاز النینو نیز باعث ذوب سریع برف زمستانه خواهد شد و بر شدت سیلابها تأثیر خواهد گذاشت. در چنین شرایطی، حوضههای آبریز دارای سدهای مخزنی بزرگ، میتوانند ضمن ذخیرهسازی آب برای مصرف در سایر فصول، با کنترل سیل، جلوی وقوع خسارات جانی و مالی را نیز بگیرند اما در حوضههای فاقد مخازن ذخیرهای و کنترل سیلاب، امکان وقوع خسارت محتملتر است.
قاسم زاده تاکید کرد : آنچه که از تجربه سالهای قبل و وقوع سیلاب در فاز النینو در سطح ایران و دنیا حاصل شدهاست، معمولاً این سیلابها دارای دبیهای بالا و خارج از تابآوری رودخانهها است که البته شرایط بارشهای حال حاضر در برخی کشورهای دنیا از جمله ایران، مؤید همین موضوع است، فلذا تمهیدات لازم در تمام حوزههای شهری، کشاورزی، صنعتی، حمل و نقل و غیره بایستی اندیشیده شود تا میزان خسارات به حداقل میزان برسد.
وی افزود: در همین راستا وزارت نیرو، ضمن اهتمام جدی برای برنامهریزی مخازن سدها و تأمین شرایط رودخانهها برای عبوردهی مطمئن سیلابها، تعداد حدود ۸۰۰۰ نقطه حادثه خیز و سازه تقاطعی را شناسایی و به دستگاههای متولی اعلام کرده است تا مسائل موجود در این نقاط ارزیابی و رفع و عبور ایمن سیلاب تضمین شود
پدیده آب و هوایی «ال نینو» تابستان امسال (۲۰۲۳) در بسیاری از نقاط جهان رخ خواهد داد و خسارتهای سنگینی به دنبال خواهد داشت. تایید خبر ورود ال نینو (El Niño)، در ماههای آینده، موجی از هراس را در شبکههای اجتماعی ایجاد کرده است. در این گزارش میخواهیم بگوییم ال نینو چیست؟
اخبار جهنمی و آخرالزمانی از روزهای آینده | آمدن این پسر کوچک جنجال بهپا کرد + تصاویر
کمی پیش از اعلام این خبر، پژوهشگران اعلام کردند دمای آب سطح اقیانوسهای جهان از هر زمانی در گذر دورانی که با ماهوارهها شرایط آبوهوایی اقیانوسها را ثبت میکنیم، گرمتر شدهاند.
ال نینو چیست؟
اگر در شبکههای اجتماعی، سری به پروفایلهای پژوهشگران محیطزیست و تغییرات اقلیمی بزنید، هراس را در تکبهتک آنها مشاهده میکنید: سال ۲۰۲۳ میلادی شاهد شکسته شدن رکوردهاست و در برخی موارد، مانند افزایش دمای سطح آب اقیانوسها، این رکوردها خارج از پیشبینیهای پیشین است. یعنی اقیانوس بدتر از بدبینانهترین پیشبینیهای اقلیمی گرمتر شده است.
ال نینو که در زبان اسپانیایی به معنای پسر کوچک است، یک رویداد اقلیمی بزرگ است که بر اثر تغییراتی در جریان های اقیانوسی در اقیانوس آرام ایجاد میشود. این رویداد گرمایشی به حدی قدرتمند است که تغییرات عمدهای در الگوهای آبوهوای جهانی ایجاد می کند و بهویژه همراه با آثار تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیت های انسانی، تاثیرات جدی بر اکوسیستمهای دریایی می گذارد.
ال نینو که در زبان اسپانیایی به معنای پسر کوچک است، یک رویداد اقلیمی بزرگ است که بر اثر تغییراتی در جریان های اقیانوسی در اقیانوس آرام ایجاد می شود. این رویداد گرمایشی به حدی قدرتمند است که تغییرات عمدهای در الگوهای آبوهوای جهانی ایجاد می کند و بهویژه همراه با آثار تغییرات اقلیمی ناشی از فعالیت های انسانی، تاثیرات جدی بر اکوسیستمهای دریایی می گذارد
ال نینو، همراه با همتای خود لانینا یا «دختر کوچک» که یک رویداد خنک کننده است و بر اثر تغییراتی در سامانه جریان اقیانوسی ایجاد می شود، چرخه نوسان جنوبی ال نینو (ENSO) را به وجود می آورند.
چرخه آنسو
چرخه آنسو عمدتاً با بادهای بسامان در اقیانوس آرام که در امتداد خط استوا به سمت غرب می وزند، ارتباط دارد. این پدیده معمولاً آب های سطحی گرم تر را از آمریکای جنوبی به سمت آسیا می برد که به نوبه خود در فرآیندی به نام جریان فراچاهی یا خیزش آب، با آبهای خنکتر در اعماق اقیانوس جایگزین می شود.
بادهای بسامان یا بادهای بازرگانی، بادهایی هستند که از مناطق نیمه استوایی پرفشار به سوی مناطق استوایی کمفشار میوزند و بادهای غالب در مناطق گرمسیری استوایی هستند..
ال نینو در راه ایران
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا با بیان اینکه در حال گذر از جریان لانینا به النینو هستیم اظهار کرد: با گذر از لانینا، در فصول پاییز و زمستان بارشهای مناسبی را تجربه خواهیم کرد.
به گزارش ایسنا، النینو یک چرخه مشهور جوی در جهان است که هر هفت سال یک بار کره زمین را تحت تاثیر قرار میدهد و به گفته کارشناسان ناشی از تغییرات دمایی ایجاد شده در سطح اقیانوس آرام است که میتواند در ایران منجر به بارشهای بیشتری در نیمه دوم زمستان و اوایل بهار شود. سال آبی جاری سومین سال کمبارش و خشکسالی است که بسیاری از مناطق ایران را با بحران کمآبی شدیدی مواجه کرده است.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا میگوید که با تغییرنوسانات جوی از «لانینا» (فاز سرد جریانات آب و هوایی در اقیانوس آرام) به «النینو» (فاز گرم جریانات آب و هوایی در اقیانوس آرام) کشور از نظر وضعیت جوی وارد وضعیت خنثی میشود. بهطور کلی نوسانات جنوبی یا اِنسو (enso) میتوانند دو شرایط جوی متفاوت با عنوان «النینو» و «لانینا» ایجاد کنند که تاثیرات متفاوتی نیز بر میزان بارندگی در کشور دارد. این تاثیرات بهصورت قطعی و صد درصدی نیست اما زمانی که فاز این نوسانات جنوبی بهسوی النینو باشد، بارندگیهای مناسب و اگر لانینا باشد بارندگیهای کمتری در فصل پاییز و زمستان رخ میدهد.
چندی پیش سازمان جهانی هواشناسی نیز اعلام کرد که احتمال بازگشت پدیده اقلیمی «ال نینو» در نیمه دوم سال جاری میلادی (۲۰۲۳) بسیار بالاست و احتمالا به افزایش گرما، خشکسالی یا بارندگی در مناطق مختلف جهان منجر خواهد شد.
ویلفران موفوما اوکیا - رئیس بخش خدمات پیشبینی اقلیم منطقهای در سازمان جهانی هواشناسی - گفت: ال نینو با جهش جدید دما در سطح جهانی همراه خواهد بود، با این حال اثرات دمایی آن را اندکی با تاخیر احساس میکنیم.
صادق ضیاییان در گفت و گو با ایسنا، درباره چرخه مشهور جوی «النینو» اظهار کرد: شاخص نوسان جنوبی به نام «انسو» وجود دارد که یک بخش آن جریان جوی النینو و بخش دیگر آن جریان جوی «لانینا» است. النینو روی اقیانوس اطلس و در مدار خط استوا رخ میدهد که یک سمت آن سواحل قاره آمریکا و سمت دیگر آن شرق آسیا و شمال استرالیا است.
وی افزود: هنگامی که دمای سطح اقیانوس در نزدیک قاره آمریکا بالا باشد، جریان النینو در شرق اقیانوس اطلس یعنی شرق و شمال آسیا رخ میدهد و بالعکس وقتی دمای سطح دریا خنکتر میشود، لانینا اتفاق میافتد.
به گفته رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا بهطور کلی پدیده انسو یک پدیده دورپیوند جهانی است که بهطور مستقیم بر ایران تاثیر نمیگذارد بلکه بر بارشهای کشور ما تاثیرات ثانویه دارد. عمدتا در صورتی که جریان لانینا وجود داشته باشد، درفصلهای پاییز و زمستان - که فصل بارشها است - دچار کمبارشی میشویم اما با وجود جریان النینو این بازه زمانی به لحاظ بارندگی سال خوبی است.
وی ادامه داد: در حال حاضر ما از لانینا به النینو گذر میکنیم و چند ماه آینده عمدتا فصل بارشی کشورمان نیست، بهجز برخی مناطق همچون سواحل دریای خزر و جنوب شرق کشور. سایر مناطق به لحاظ اقلیمی بارش چشمگیری نخواهند داشت و بارش سالانه خود را اصولا در پاییز و زمستان دریافت میکنند.
ضیاییان تاکید کرد: در این شرایط باید منتظر باشیم تا فرایند گذر از لانینا به النینو طی شود که در اینصورت در فصول پاییز و زمستان، بارشهای مناسبی را تجربه خواهیم کرد البته که ورود جریان النینو تمام دلیل دریافت بارشها مناسب نیست بلکه یکی از عوامل تاثیرگذار در بارندگیها است این درحالیست که در بسیاری از سالها حتی با وجود النینو نیز خشکسالی و کمبارشی بر منطقه حاکم بود بنابراین میتوان نتیجه گرفت النینو تنها یکی از دلایل بارشهای مناسب میتواند باشد.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا افزود: طی سه سال گذشته جریان لانینا در کشور حاکم بود که این جریان معمولا در دنیا سبب کاهش دما نیز میشود اما به گفته سازمان هواشناسی جهانی علیرغم وجود جریان لانینا در بسیاری از مناطق کشور، گرمترین روزها را تجربه کردیم که ناشی از تغییرات اقلیمی و انتشار گازهای گلخانهای بود. درباره تاثیرات پدیده دورپیوند النینو نیز تحقیقات بهصورت قطعی و یقینا اثبات نکردهاند که این پدیده بر افزایش یا کاهش دمای هوا تاثیر میگذارد یا نه و تنها درباره تاثیرات احتمالی آن بر میزان بارشها میتوان اظهار نظر کرد.
ضیاییان در پایان درباره بارندگیها با تاکید بر اینکه بارشهای اصلی در پاییز و زمستان رخ میدهد، گفت: بارشهای تابستانی اغلب بهصورت رگباری هستند که چندان قابل رصد و بررسی نیستند اما بهطور کلی میتوانیم برای تابستان بارندگیهای نرمالی داشته باشیم.
ارسال نظر