خبر مهم بنزینی دولت؛ سهمیه عیدانه بنزین در راه است؟

​معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت با بیان اینکه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ هیچ تصمیمی در ارتباط با تغییر قیمت حامل‌های انرژی گرفته نشده و به نظر نمی‌رسد مجلس نیز در این زمینه ورود کند، گفت: اما به هر حال باید کشور به سمتی برود تا بنگاه‌هایی که در زمینه انرژی فعالیت می‌کنند، منابع مورد نیاز را تأمین کنند.

خبر مهم بنزینی دولت؛ سهمیه عیدانه بنزین در راه است؟

با نزدیک شدن به ایام نوروز بار دیگر شایعه اختصاص بنزین نوروزی به خودرو‌ها مطرح شده است. سابقه واریز بنزین عیدانه در برخی از سال‌های دهه ۸۰ و دهه ۹۰ باعث شده که بار دیگر گمانه‌هایی در خصوص واریز بنزین عیدانه ایجاد شود، اما واقعاً موضوع سهمیه عیدانه بنزین در نوروز ۱۴۰۳ چقدر جدی است؟

از زمان آغاز سهمیه‌بندی بنزین در دهه ۸۰، در برخی سال‌ها دولت یا مجلس جهت حمایت از رفاه مردم در سفر‌های نوروزی و توسعه گردشگری، سهمیه بنزین نوروزی به صاحبان خودرو اختصاص داده‌اند. این طرح در برخی سال‌ها اجرا شده و در برخی سال‌ها نیز اجرا نشده است.

 آخرین بار که مجلس شورای اسلامی وعده واریز بنزین نوروزی را به صاحبان خودرو داد به اسفند ۱۳۹۸ برمی‌گردد. آن زمان، تنها ۴ ماه پس از افزایش قیمت بنزین، علی‌اصغر یوسف‌نژاد، نایب رئیس وقت کمیسیون تلفیق لایحه بودجه وعده داد که در تعطیلات نوروز ۶۰ لیتر بنزین به سهمیه کارت‌های سوخت اضافه می‌شود. با این وجود شیوع ویروس کرونا در ایران باعث شد که بنزین نوروزی منتفی شود. نمایندگان مجلس بلافاصله وعده دادند که بنزین نوروزی پس از پایان همه‌گیری کرونا به خودرو‌ها اختصاص داده شود، اما عمر کرونا در ایران به درازا کشید و از بنزین نوروزی هم خبری نشد.

کشور در نوروز ۱۴۰۰ نیز درگیر کرونا بود و مطابق انتظار خبری از سهمیه نوروزی بنزین نشد، اما در حالی‌که در نوروز ۱۴۰۱ و نوروز ۱۴۰۲ انتظار می‌رفت دولت و مجلس سهمیه بنزین عیدانه را به صاحبان خودرو‌ها اختصاص دهند تا حداقل وعده ۶۰ لیتر بنزین هدیه نوروز ۱۳۹۹ که لغو شده بود محقق شود، این اتفاق رخ نداد و در فروردین ۱۴۰۱ و فروردین ۱۴۰۲ تنها سهمیه بنزین همان ماه‌ها به کارت‌های سوخت واریز شد و خبری از بنزین عیدانه نبود.

از سهمیه بنزین نوروز ۱۴۰۳ چه خبر؟

در آستانه نوروز ۱۴۰۳ بار دیگر بحث سهمیه نوروزی بنزین مطرح شده است. البته این بحث‌ها تنها به محافل غیر رسمی مثل فضای مجازی محدود شده و تا کنون هیچ مقام رسمی در این خصوص اظهارنظر نکرده است.

کمتر از ۲۰ روز  تا ایام نوروز باقی است و امکان یک شگفتانه وجود دارد، اما برخی موضوعات از جمله افزایش مصرف بنزین در کشور باعث شده که احتمال اختصاص سهمیه بنزین نوروزی کاهش پیدا کند. فروردین ماه امسال شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران از افزایش ۵ درصدی مصرف سوخت در ایام نوروز ۱۴۰۲ به نسبت سال گذشته خبر داد و در طول سال نیز بار‌ها آمار‌هایی از افزایش مصرف بنزین و ناترازی بنزین اعلام شد.

با توجه به این موضوع و شایعات متعددی که در طول سال در خصوص افزایش قیمت بنزین مطرح شد باید دید آیا دولت و مجلس برنامه‌ای برای اختصاص بنزین نوروزی به خودرو‌ها دارند یا خیر. همچنین باید دید مصادف شدن ایام نوروز ۱۴۰۳ با ماه مبارک رمضان چه تأثیری می‌تواند روی این موضوع بگذارد.

در حال حاضر تنها موضوعی که قطعی است، اختصاص ۶۰ لیتر سهمیه بنزین ماه فروردین است که در آخرین روز سال ۱۴۰۲ در کارت‌های هوشمند سوخت شخصی شارژ می‌شود.

حامل‌های انرژی گران نمی‌شود

در همین حال امروز ​معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت با بیان اینکه در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ هیچ تصمیمی در ارتباط با تغییر قیمت حامل‌های انرژی گرفته نشده و به نظر نمی‌رسد مجلس نیز در این زمینه ورود کند، گفت: اما به هر حال باید کشور به سمتی برود تا بنگاه‌هایی که در زمینه انرژی فعالیت می‌کنند، منابع مورد نیاز را تأمین کنند.

 

 هوشنگ فلاحتیان با اشاره به اینکه بودجه سال ۱۴۰۳ از سوی دولت به مجلس تقدیم شده است، گفت: در موضوع نفت و انرژی ابعاد گوناگونی در بودجه سال آینده در نظر گرفته شده است.

 

فلاحتیان تأکید کرد: برای اینکه اقتصاد این صنایع مستمر باشد، باید برای تولید نفت، گاز و فرآورده‌های نفتی و تولید برق در کشور ورود کنند، در این زمینه باید سازوکار مشخصی تعیین شود که در حال بررسی است.

وی ادامه داد: در کنار هر اقدامی که در زمینه اقتصاد انرژی انجام می‌شود، باید نوسازی ناوگان درون‌شهری و برون‌شهری نیز انجام شود تا مصرف بنزین و نفت‌گاز که با سرعت فزاینده‌ای در حال افزایش است، کاهش یابد.

اختصاص ۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به حساب بهینه‌سازی انرژی

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت تأکید کرد: در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور، مجلس راهبرد مطلوبی را با دولت در پیش گرفته و حسابی با عنوان حساب بهینه‌سازی انرژی پیش‌بینی شده است. منابع این حساب از یک درصد منابع حاصل از صادرات نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی، ۵ درصد از سود شرکت‌های تابع وزارت نفت و ۱۰ درصد از منابع فروش مشتقات گازی (بوتان، پروپان و گاز مایع) جرایم ماده ۲۶ قانون الگوی مصرف است.

فلاحتیان با اشاره به اینکه با ایجاد حساب بهینه‌سازی، در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال جاری رشد حداقل سه برابری منابع بهینه‌سازی را شاهد خواهیم بود، گفت: پیش‌بینی ما این است که در این حساب، بین ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح‌های بهینه‌سازی مصرف انرژی تأمین شود که حرکت بزرگی خواهد بود و انگیزه بالایی برای سرمایه‌گذاران در اجرای طرح‌های مصرف انرژی ایجاد می‌شود.

طبق اعلام وزارت نفت، وی تأکید کرد: در سال ۱۴۰۳ با منابعی که پیش‌بینی‌شده، شاهد نهضت بهینه‌سازی مصرف انرژی در کشور خواهیم بود.

معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت با اشاره به اینکه در طول سال‌های گذشته همواره شدت مصرف انرژی در کشور رو به افزایش بوده است، افزود: امیدواریم با اجرای طرح‌های بهینه‌سازی در نوسازی ناوگان درون‌شهری و برون‌شهری خدمات عمومی و تعویض بخاری‌ها با بازده پایین اقدامی شایسته انجام شود. در کنار این موضوع باید کار‌های مختلف دیگر در بهینه‌سازی انرژی انجام دهیم که در این زمینه درباره توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و افزایش راندمان نیروگاه‌های حرارتی کشور مصوبه‌هایی داشته‌ایم.

فلاحتیان ادامه داد: برای متنوع‌سازی منابع تولید برق و رویکرد افزایش ظرفیت نیروگاه‌های تجدیدپذیر باید اقدام‌های متنوعی انجام شود تا ریسک وابستگی تولید برق به گاز را کاهش دهیم.

منابع: اقتصادآنلاین , ایسنا

دیگر رسانه ها

کدخبر: 128270

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت عرشه‌آنلاین هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

      ارسال نظر