نقشه جدید ولیعهد سعودی برای ایران

می‌توان تصور کرد که عربستان سعودی در نهایت به دنبال نابودی حکومت ایران است. «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی می‌خواهد ایران به اندازه‌ای ضعیف باشد که مجبور شود در مورد برنامه هسته‌ای و نفوذ منطقه‌ای خود امتیاز بدهد، اما یک تهران کاملاً بی‌ثبات شده بیشتر از اینکه سودی داشته باشد به عربستان ضربه خواهد زد.

نقشه جدید ولیعهد سعودی برای ایران

«طلال محمد» در «فارین پالیسی» نوشت: روز ۱۶ سپتامبر ۲۰۲۲، یک زن جوان کرد ایرانی به نام مهسا امینی پس از دستگیری توسط گشت ارشاد جان باخت. از آن زمان تاکنون اعتراضات، کشور را تکان داده است. اعتراضات اخیر، بستری مشترک برای نارضایتی‌های طولانی مدت اقلیت‌ها ایجاد کرد و برخی از گروه‌های اپوزیسیون ایرانی را وادار کرد تا خواستار تغییر حکومت شوند.

در ادامه این مطلب آمده است: از سویی، درگیری‌های مسلحانه بین سپاه و گروه‌های جدایی‌طلب کرد صورت گرفت. تهران پایگاه‌های جدایی طلبان کرد در عراق را هدف قرار داده و این گروه‌ها را متهم به تلاش برای جدایی از ایران کرد. ایران همچنین دولت عربستان سعودی را به نفوذ، تأمین مالی و برنامه ریزی فعالیت‌های جدایی طلبانه در داخل ایران متهم کرده است.

عربستان سعودی و ایران از زمان انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ که سلطنت ایران را سرنگون کرد، رقیب اصلی یکدیگر بوده اند. در آن زمان، آیت‌الله روح‌الله خمینی خواستار صدور انقلاب شد و رعشه بر ستون فقرات خاندان سلطنتی سعودی انداخت. از آن زمان، مجموعه‌ای از تقابل‌های مستقیم و غیرمستقیم بین تهران و ریاض، چشم‌انداز ژئوپلیتیکی خاورمیانه و به‌ویژه خلیج فارس را شکل داده است. امروزه هر قدرتی دارای نیرو‌های نیابتی متعددی است که حوزه‌های نفوذ منطقه‌ای را تشکیل می‌دهند. اکثر (و نه همه) گروه‌های وابسته به ایران شیعه هستند، در حالی که گروه‌های وابسته به عربستان سنی هستند.

رقابت ایران و عربستان بخش زیادی از تاریخ اخیر خاورمیانه را شکل داده است. ریاض از صدام حسین، رهبر سابق عراق در جنگ هشت ساله خود با ایران در دهه ۱۹۸۰ حمایت کرد. در سال ۱۹۸۲، تهران به تأسیس، تأمین مالی و آموزش شبه نظامیان تازه تأسیس حزب الله کمک کرد، که از آن زمان تاکنون کنترل فزاینده‌ای بر سیاست لبنان اعمال کرده است. حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ و سقوط صدام باعث شد که ایران به دنبال اعمال نفوذ شیعیان بر کشور در نبردی باشد که از بسیاری جهات تا امروز ادامه داشته است. بن بست عربستان و ایران نیز درگیری‌های پس از بهار عربی را در سوریه و یمن شکل داد. حمایت ایران از بشار اسد، رئیس جمهور سوریه و حوثی‌های یمن، سنگ بنای رقابت امروز تهران-ریاض است.

اگرچه دو کشور در دهه ۱۹۹۰ دوره‌هایی از تنش زدایی و نزدیکی را تجربه کردند، ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد در سال‌های ۲۰۰۵ تا ۱۳، ظهور محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و انتخاب ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور فوق‌محافظه‌کار ایران در سال ۲۰۲۱، امید به هرگونه پیشرفت در این جبهه را از بین برده است. - و در عوض هر دو را به تشدید لفاظی خود نسبت به دیگری سوق داد. اعدام روحانی شیعه نمر النمر در سال ۲۰۱۶ توسط عربستان سعودی، معترضان ایرانی را به هجوم به سفارت عربستان در تهران سوق داد که اتفاقی نادر در تاریخ دیپلماتیک دو کشور بود.

اگرچه ایران و عربستان سعودی از سال ۲۰۲۱ در عراق مذاکراتی را انجام داده اند، اما بخش عمده‌ای از روابط آن‌ها ستیزه جویانه است. در سال ۲۰۱۷، محمد بن سلمان به صراحت تهدید کرد که با بردن جنگ به تهران، با ایران مقابله خواهد کرد: «ما منتظر نبرد در عربستان سعودی نخواهیم بود. در عوض، ما کاری می‌کنیم تا نبرد برای آن‌ها در داخل ایران باشد.» دو سال بعد، در سال ۲۰۱۹، حوثی‌های وابسته به ایران در یمن مسئولیت حمله به تاسیسات نفتی آرامکو در خاک عربستان را بر عهده گرفتند. اکنون، تهران عربستان سعودی را به جنگ آشکار تهدید می‌کند و فرمانده سپاه هشدار داد که ریاض به دلیل حمایت از فعالیت‌های تجزیه طلبانه «بهای آن را خواهد پرداخت».

ریاض تاکنون به اتهامات ایران مبنی بر دخالت در اعتراضات، با سکوت محتاطانه پاسخ داده است. در همین حال، بازوی رسانه‌ای تحت کنترل دولت سعودی، زمان زیادی از برنامه‌های خود را به تظاهرات در ایران اختصاص داده است. شبکه «ایران اینترنشنال» مستقر در لندن با بودجه عربستان سعودی ویدیو‌ها و تصاویری را از داخل ایران پخش کرده و همچنین میزبان چهره‌های مخالف، اعضای شبه‌نظامیان مخالف حکومت و جدایی‌طلبان ترک و کرد است.

در این زمینه، می‌توان تصور کرد که عربستان سعودی در نهایت به دنبال نابودی حکومت ایران است. به هر حال، ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی، پیش از مرگش در سال ۲۰۱۵، ظاهراً با اشاره به برنامه هسته‌ای ایران، از ایالات متحده خواسته بود که «سر مار را قطع کند». اما همه این‌ها ممکن است ظاهری و کلامی باشد: شواهد فراوانی وجود دارد که نشان می‌دهد دولت کنونی عربستان منطقی است و در واقع نمی‌خواهد جمهوری اسلامی سقوط کند. در عوض، ریاض به دنبال تضعیف تهران به اندازه کافی برای گرفتن امتیازات ژئوپلیتیکی کلیدی است. این‌ها ممکن است شامل سازش ایران در مورد برنامه هسته‌ای خود، عدم مداخله در امور عربی، و قطع حمایت از متحدان منطقه‌ای خود مانند حزب الله، حوثی‌ها و حماس باشد.

دو دلیل وجود دارد که فروپاشی تمام عیار حکومت ایران به نفع ریاض نیست. اولی مربوط به هویت سعودی است. قدرت عربستان سعودی تنها به دلیل حضور ایران است. همانطور که تهران برای بسیاری، رهبر شیعیان جهان است، ریاض نیز خود را نماد رهبری سنی می‌داند. بدون ایران در راس تشیع، هویت مفروض عربستان سعودی به عنوان محافظ سنی جهان از بین خواهد رفت.

خطر یک دومینو هم وجود دارد. اگر حکومت تغییر کند، می‌تواند پیامد‌های منطقه‌ای مشابه بهار عربی در برخی از کشور‌های عربی، به ویژه حوزه خلیج فارس داشته باشد. این اولویت دارد: اعتراضات جنبش سبز ایران در سال ۲۰۰۹ به عنوان مقدمه‌ای برای بهار عربی دو سال بعد عمل کرد. در آن زمان، کشور‌های حاشیه خلیج فارس - به ویژه عربستان سعودی - سخت برای سرکوب اعتراضات در کشورهایشان مبارزه کردند. ریاض با ترکیبی از تدابیر اقتصادی، سیاسی و امنیتی به تظاهرات در استان شرقی شیعه‌نشین این کشور پاسخ داد. در بحرین، تهدید بزرگتر بود: گروهی از کشور‌های خلیج فارس به رهبری عربستان سعودی نیرو‌های خود را برای سرکوب اعتراضات تحت رهبری شیعیان اعزام کردند. امروز، اعتراضات جاری ایران می‌تواند به طور مشابه زنان در سراسر عربستان سعودی و اقلیت‌های شیعه‌نشین شرق را به اعتراض برانگیزد.

اگر حکومت فعلی ایران کنار رود، کشور احتمالاً یا بصورت نظامی اداره می‌شود یا مانند سوریه و لیبی تکه تکه می‌شود. این تجزیه می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد، دولت‌های رقیب (مانند مورد طرابلس و بنغازی در لیبی) به دنبال تقسیم ارضی بر اساس خطوط قومی یا سیاسی خواهند رفت. اولی بین گروه‌های جمهوری‌خواه و گروه‌های خواهان بازگشت سلطنت سرنگون‌شده در سال ۱۹۷۹ است. دومی می‌تواند شامل دولت‌های قومی مانند کرد، عرب، آذری و بلوچ باشد.

هر یک از این موارد پیامد‌های امنیتی جدی برای ریاض و منطقه خلیج فارس خواهد داشت. یک ایران تحت رهبری نظامی می‌تواند به شدت در برابر ریاض متخاصم باشد. چند روز پس از تهدید تهران علیه عربستان سعودی در اکتبر گذشته، ریاض به واشنگتن اطلاع داد که اطلاعاتی دریافت کرده است که ایران در حال آماده شدن برای حمله به پادشاهی است. اگرچه هنوز محقق نشده است، اما این موضوع یادآور حملات به آرامکوی سعودی در سال ۲۰۱۹ بود.

بهار عربی کشور‌های عمده خاورمیانه مانند سوریه و لیبی را تکه تکه کرد و به گروه‌های تروریستی مانند داعش که منطقه را بی ثبات کرده اند، کمک کرد. اگر تهران تضعیف شود، ممکن است چیزی مشابه در مورد جناح‌های تجزیه طلب ایران رخ دهد. این می‌تواند منجر به آشفتگی در زمانی شود که کشور‌های خلیج فارس در حال توسعه پروژه‌های بزرگ برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود هستند تا از سوخت‌های فسیلی دور شوند. این تلاش‌ها به سرمایه‌گذاری خارجی وابسته است که مستلزم انسجام و ثبات دولت است.

حکومت تهران با وجود پیوندهایش با گروه‌های مسلح منطقه‌ای مانند حزب‌الله و حوثی‌ها، به دنبال متعادل کردن نفوذ منطقه‌ای خود در مقابل کشور‌های عربی خلیج فارس و ارتش ایالات متحده است که به تهران اجازه می‌دهد تا وجهه خود را به عنوان یک قدرت منطقه‌ای حفظ و از منافع خود محافظت کند و در عین حال امتیازاتی را از همسایگان خود بگیرد. فروپاشی جمهوری اسلامی ممکن است این گروه‌های مسلح وابسته را تضعیف کند، اما همچنین می‌تواند باعث تشدید تنش و خطر بیشتر برای ریاض و همسایگانش شود. بدون فرماندهی مرکزی، اعضای این گروه‌ها می‌توانند به گروه‌هایی تنهایی تبدیل شوند که می‌تواند منطقه را بیشتر بی ثبات کند. این نوع افزایش نوسانات می‌تواند جنبش‌های تحت رهبری شیعیان در سراسر منطقه، مانند جنوب عراق - در مرز با عربستان سعودی - و در میان حوثی‌ها در یمن احیا کند.

عربستان سعودی به جای تحریک به فروپاشی، ترجیح می‌دهد به آرامی ایران را بدون درگیر شدن در رویارویی مستقیم نظامی ناکارآمد کند. از آنجایی که تهران به دلیل نوع عملکردش در مقابل جنبش اعتراضی اخیر، اتهامات همکاری با روسیه در اوکراین و برجام احیای شده، با فشار جهانی مواجه است، به نظر می‌رسد رویکرد ریاض کارساز است. محمد بن سلمان می‌خواهد ایران به اندازه‌ای ضعیف باشد که مجبور شود در مورد برنامه هسته‌ای و نفوذ منطقه‌ای خود امتیاز بدهد، اما یک تهران کاملاً بی‌ثبات شده بیشتر از اینکه سودی داشته باشد به عربستان ضربه خواهد زد.

مذاکره ولیعهد سعودی با وزیر خارجه فرانسه درباره ایران

وزیر خارجه فرانسه در اولین سفر خود به منطقه خلیج فارس، در ریاض با ولیعهد سعودی دیدار و درباره مسایل منطقه‌ای و بین‌المللی گفتگو کرد.

خبرگزاری رسمی عربستان (واس) اعلام کرد که محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور امروز (پنج‌شنبه) در ریاض میزبان کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه بود که در اولین سفر خود به منطقه خلیج فارس، به عربستان سفر کرد، او قرار است در ادامه سفر خود به منطقه، به امارات نیز سفر کند.

دیدار وزیر خارجه فرانسه با ولیعهد عربستان سعودی

در این دیدار دو طرف راه‌های تقویت روابط دوجانبه ریاض-پاریس و آخرین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های انجام شده در این راستا را بررسی کردند.

طبق گزارش واس، وزیر خارجه فرانسه شامگاه چهارشنبه وارد فرودگاه بین‌المللی ملک خالد در شهر ریاض شد و ولید الخریجی، معاون وزیر خارجه عربستان برای استقبال از او در فرودگاه حضور یافت.

وزارت خارجه فرانسه چهارشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که کولونا از یکم تا سوم فوریه جاری به عربستان و امارات سفر خواهد کرد و مسایل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی را با همتایان سعودی و اماراتی خود بررسی خواهد کرد.

دیدار وزیر خارجه فرانسه با ولیعهد عربستان سعودی

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک منبع که نام آن را فاش نکرد، این اولین سفر کولونا به منطقه خلیج فارس محسوب می‌شود و مذاکرات او در این سفر شامل تحولات پرونده هسته‌ای ایران، شرایط لبنان و فلسطین خواهد بود.

منبع: انتخاب

دیگر رسانه ها

کدخبر: 69934

  • ناشناس

    شتر در خواب بیند پنبه دانه

  • رحیم

    باید برای ارزیابی عملکرد دولت‌ها میزان رضایتمندی مردم واقعی واکثریت ملاک است.

  • کورش

    ایران ریشه در خاک دارد دشمنی با ایران خطای محض است و تو ریشه در شن های روان فرصت سعودی محدود است دیپلماسی بهتر از دشمنی است و گر نه خواب نئوم را خواهی دید

  • بک مراد لعنتی

    متاسفانه سیاستهای‌اشتباه‌خارجی‌وداخلی‌وکنارگذاشتن‌مردم‌والبته‌خودتحریمی‌کشورماروبسیار‌ضربه‌پذیر‌کرده

  • مسعود

    عربستان با همین خیال میخواست سه ماه یمن را تصرف کند وتمام شعیان یمن را قتل عام کندویک حکومت دست نشانده وفرمانبردارخودش سرکاربیاوردهمه کشورها دوست همسایه مصروامارات وسودان غیره وامریکا و انگلیس و فرانسه دست به یکی کردن برای نابودی حوثی ها که هیچ کاری پیش نبردن حالا هم توی باتلاق یمن گیرافتادن ایران با چهارنفروطن فروش تضیف نمی شود داستان سرایی نکنید این شماها هستید که با این داستانهای خیالی به دنبال ضیف شدن ایران هستید هم صادرات نفت خوب وهم صادرات غیرنفتی

  • ناشناس

    به لطف خدامحمدبن سلمان ارزوهایش رابه گورخواهدبرد....بزودی خواهدفهمید

  • ناشناس

    تو دنیا بزرگترها ب ای کوچکترها و ضعیفترین نقشه می‌کشند

  • ناشناس

    بن سلمان بهتر میداند که نوکر و گماشته یهود است و درآمد کلان حج در هزار و پانصد سال به جیب یهود شیطان و دشمن خدا رفته است. کارتان تمام است این را مطمئن بدانید.

  • نا اشنا۰

    کاش دولتمردان ما بفهمند و بجای فرو پاشی کشور را به طرف دموکراسی و آزادی بیان و تبدیل به یک کشور پیشرو و قدرتمند کنند . اگر کشوری دموکراسی در آن نهادینه شود یعنی کل مردم کشور با جان دل پشتیبان رهبرشان هستند و تمام سرمایه شون حتی جونشون فدای کشورشون می‌کنند، مثل اول انقلاب

  • خلیل تندرو

    بخدا دشمن اصلی ما آمریکا واسرائیل نیست عربستانه. بن سلمانه

  • مجید

    سیاست غلط بوده باید دربرابر عربستان حالت تهاجمی داشته باشیم جراعت نکند برای ایران دسیسه چینی کند کم کم همین آذربایجان هم برای ایران شاخ میشود محافظه کاری بس است ارمنستان تا دنده مسلحه کنید یمن را همینطور ترسی بالای سرشان باشد

  • مهدی

    متأسفانه بدلیل نبود سیاستهای داخلی و خارجی صحیح و بدلیل نبود افراد تحصیلکرده و فهیم درایران بعنوان مسئول و بدلیل فساد گسترده دربین مسئولان و دست اندرکاران جمهوری اسلامی و بدلیل درگیری حکومت با اکثریت مردم ایران به بهانه مقابله با بی حجابی باعث تضعیف حکومت و تورم و اقتصادی بحرانی و دوقطبی شدن جامعه شده است که اگر حکومت ایران این روش را ادامه دهد مطمئنأ درآینده بسیار نزدیک به سقوط حتمی نظام و نابودی ایران خواهد انجامید،متأسفانه مسئولان و سران حکومت نمیخواهند قبول کنند که اکثریت مردم ایران به شدت از این حکومت ناراضی و معترض هستند و باعث وضعیت فلاکت بار موجود خود دست اندرکاران نظام هستند نه دژمن خارجی،البته ناگفته نماند وقتیکه افراد لایق سرکار نباشند و کشور از هرلحاظ دچار ضعف باشد مطمئنأ هستند کشورهایی که بدنبال گرفتن ماهی از آب گل آلود باشند،

  • اسد‌

    اگر اسرائیل از بیم رود فاتحه شما خوانده شده

  • حسینی

    دشمن اصلی ایران افراد افراطی هستند که باعث این مشکلات شده اند منزوی شدن در جهان و تحریم های اقتصادی و گیر دادن به مسائل خصوصی مردم مانند حجاب وووو اینها باعث ً ضعف شدن حکومت شدن. مقابله با مردم خود. حکومتی که پشتیبانی مردمی نداشته باشد بزودی سقوط خواهد کرد. ترکیه هم کشور اسلامی هست چرا اینقدر افراطی نیستند. ای کلش افراد دانا و دلسوزی وجود داشته باشند که کشور را از دست افراطی گرايان نجات دهد و مردم وکشور به آرامش برسند.وگرنه روز خوشی در انتظار حکومت نیست.

  • ناشناس

    بسم الله. عربستان اول به ملتش برسه و مملکتش را پیشرفت بده تا از صدور انقلاب ایران نترسه

  • مهدوی

    به کوری چشم شما ودشمنان ایران وایرانی و جمهوری اسلامی ایران تا ظهور حضرت مهدی (ص)پا برجا است وایران اسلامی تحویل آن حضرت خواهد شد

  • ناشناس

    میگن کافر همه را ب کیش خود پندارد،اخر نفهمیدیم ایران تضعیف شده برا عربستان مضره یا ایران از بین رفته و تحزیه شده یا همین ایرانی ک الان هست؟
    نویسنده مطلب رو جوری نوشته انگار بن سلمان میخواد این مطلب رو بخونه،عجیبه واقعا،اونها هرروز دارن پیشرفت میکنن و ب فکر پیشرفت بیشترن،ایران هنوزم بفکر جنگ و بی ثباتی منطقه و...

  • ناشناس

    اظهار نظرت به لای جرز دیوار میخورد

  • ناشناس

    سلام کجای ایران خیلی بزرگ است این را خوب بدانید

  • ناشناس

    آل سعود خائن

  • احسان فشنگی

    اول اینکه سخت در اشتباه تشریف داره عربستان ک ایران امروز را ضعیف بداند دوم اینکه مردم عزیز ایران کم کم وشاید کمی دیر ولی ب این آگاهی رسیدند ک ایران امروز قدرتمند تر از هرزمانی از ایران وایرانی دفاع میکندوکمک برای اقتدار ورفاه مردم عزیز ایران اول همدلی خود مردم وبعد بواسطه قدرت وتوان حکومت برای پیشرفت اهداف را طلب می‌کند ب امید آبادی کامل ایران ورفاه تک‌تک مردم ایران

  • ناشناس

    الهی دشمنان ایران ارزوهای شان رابگورببرند
    به امید خدا وهمت وتلاش نخبگان وجوانان غیور وتیزهوش ایران عزیزمان روزبروز پیشرفت خواهدکرد ودوباره به اوج شکوه تاریخی اش بازخواهدگشت ودشمنان ایران حتما وصددرصد پشیمان خواهندشد ازرفتاروعملکردی که اکنون دردشمنی باایران انجام میدهند وباامریکا وچین واسراییل وترکیه وعرب هانقشه های نابخردانه میکشن برای تضعیف ایران عزیزمان
    کورخوندن
    ایران ما همیشه مقتدر وسرافراز وقدرتمند خواهد ماند
    جان مان رافدای اقتدار وابهت وپیروزی ایران میکنیم
    چوایران مباشد تن من مباد

  • رضا

    زیر شتر خوردن و سوسمار عرب را به جایی رسداست کار.نهد تاج پادشاهی به سر افو برتو دنیا افو

  • سهراب

    بهترین دوست برای کشورهای همسایه ایران هست بعضی ازکشورهای کوچلواین راخوب میدونند ولی دوشیطان بزرگ امریکا وانگلیس هستند که این وسط سنگ اندازی میکنند.همه کشورهای اسیایی باید بفهمند که این دوشیطان هستند.که خوشبختانه خیلی هاشون فهمیدند

  • احمد

    هزاران میلیارد اسلحه وتجهیزات نظامی بخره وبجای ده میلیون بشکه نفت چهل میلیون در روز بفروشه نمیتواند جا پای ایران بگذاره ایران وزنه سنگین جهان هست با تمدن بزرگ وهزاران معادن مختلف که تمام جهان آرزوی بودن با ایرانن چهار راه شرفت جهان هست

  • احمد

    اختلاف مذهبی یک بهانه وحسود بودن آنهاست که جایگاه ایران ندارند اگر ایران باامریکا صلح بکنه بخدا دول عربی رو اصلا پا نمیگذارند شیعه یا سنی مذهب هست دین ما اسلام هست هرکی پای عمل خودش خدا می ایسته وجواب میده

  • ناشناس

    خطرناکترین دشمن نظام حاکم در ایران ملت ایرانه.تنها راه نجات و آسایش نظام.توجه به ملت ایران ومعیشت آنهاست..

ارسال نظر