نارضایتی از فرمول عجیب افزایش حقوق بازنشستگان| حقوق بازنشستگان 10 درصد افزایش یافت نه 38 درصد!

با وجود تصویب افزایش 57.4 درصدی حقوق بازنشستگان حداقلی بگیر در هیئت وزیران اما کاهش 28 درصدی میزان افزایش حقوق سایر سطوح انتقاداتی را در پی داشت

نارضایتی از فرمول عجیب افزایش حقوق بازنشستگان| حقوق بازنشستگان 10 درصد افزایش یافت نه 38 درصد!

دولت پس از ۷۷ روز، بالاخره میزان افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را تصویب کرد؛ مصوبه‎ای که اگرچه در آن افزایش ۵۷.۴ درصدی حقوق حداقلی‎بگیران تایید شده، اما کاهش میزان افزایش پیشنهادی برای حقوق سایر سطوح انتقاداتی را به همراه داشته است.

اگرچه در سال گذشته، هیئت دولت وقت، افزایش ۳۹ درصدی حداقل حقوق بازنشستگان را در ۱۸ فروردین ماه تصویب کرد اما در سال ۱۴۰۱ تصمیم‎گیری درباره این موضوع مهم با تاخیری عجیب همراه شد. اسفندماه سال ۱۴۰۰ که شورای عالی کار افزایش ۵۷.۴ درصدی حقوق کارگران را تصویب کرد، همه منتظر بودند تا طبق روال همه ساله، حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی نیز به همین نسبت افزایش یابد؛ اما مدت این انتظار کمی طولانی شد و این بازنشستگان، حقوق فروردین و اردیبهشت سال ۱۴۰۱ را بدون افزایش سنواتی و همانند سال گذشته دریافت کردند. «ولی اسماعیلی» رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس هم در نامه‎ای خطاب به رئیس‎جمهور از این تاخیر گلایه و اعلام کرد: «به رسم رویه مورد عمل در سال‌های گذشته  هیئت امنای سازمان تامین اجتماعی متناسب با افزایش حقوق کارگران، برای بازنشستگان هم افزایش ۵۷.۴ درصدی حقوق حداقلی‎بگیران و افزایش ۳۸ درصدی حقوق سایر سطوح را به هیئت وزیران پیشنهاد کرده است، باید تصویب آن تسریع شود».


پیشنهاد | بیشتر بخوانید :

اگرچه این پیگیری به سرعت گرفتن روند تصویب افزایش حقوق بازنشستگان در هیئت وزیران منجر شد اما صحبت‎های مطرح شده درباره اختلاف نظر موجود بین برخی وزرا  با  درصدهای پیشنهادی هم خودش را در مصوبه نهایی نشان داد و باعث کاهش 28 درصدی یکی از این عددها شد.

افزایش 57.4 درصدی  برای حداقلی بگیران

* طبق مصوبه هیئت دولت که دیروز جزئیات آن اعلام شد، حقوق بازنشستگان حداقلی‎بگیر تامین اجتماعی، (به گفته کوهستانی عضو هیئت مدیره کانون عالی بازنشستگان، 63 درصد جمعیت این بازنشستگان حداقلی‎بگیر هستند)، مشابه کارگران و به میزان 57.4 درصد افزایش خواهد یافت و حداقل حقوق آن‎ها نیز کمتر از 5میلیون و 580 هزار تومان (حداقل حقوق امسال کارگران) نخواهد بود.

* از کار افتادگان جزئی و افرادی که سنوات پرداخت حق بیمه آن‎ها متفاوت است نیز به همان نسبت و مبتنی بر همین مصوبه افزایش حقوق خواهند داشت.

کاهش 28 درصدی میزان پیشنهادی برای سایر سطوح؟!

* اما طبق مصوبه دولت، حقوق بازنشستگانی که دریافتی آن‎ها بیش از میزان حداقلی است، فقط 10 درصد افزایش خواهد یافت تا قانون بودجه سال 1401 درباره هماهنگ‎سازی پرداخت حقوق در کلیه صندوق‎های بازنشستگی اجرایی شود. این در حالی است که دهم اردیبهشت‎ماه امسال، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی میزان افزایش حقوق مصوب در هیئت مدیره سازمان تامین اجتماعی برای بازنشستگان را مشابه کارگران (حداقل بگیران ۵۷ درصد و سایر سطوح ۳۸ درصد به علاوه 515 هزار تومان) اعلام کرده و از ارسال این پیشنهاد به دولت خبر داده بود. پیش از او، «علی‌اصغر بیات»، رئیس کانون عالی بازنشستگان تأمین اجتماعی هم در 22 فروردین‌ماه همین درصدها را تایید کرده بود، اما  افزایش38درصدی حقوق برای «سایر سطوح» در مصوبه هیئت دولت کاهش یافته است. در واقع، دولت افزایش حقوق برای حقوق‎های کمتر از 10 میلیون را 10 درصد به علاوه 650هزار تومان و برای حقوق‎های بالای 10 میلیون تومان را فقط 10 درصد تصویب کرده است.

انتقاد   بازنشستگان بالای 10 میلیون حقوق چیست؟

افزایش فقط 10 درصدی برای حقوق‎های بالای 10 میلیون، محل انتقاد برخی بازنشستگانی است که معتقدند باید میزان افزایش حقوقشان، مانند کارگران سایر سطوح و همان میزان 38 درصد پیشنهادی تامین اجتماعی باشد نه این‎که همه این افراد با وجود پرداخت حق بیمه‎های بالا، حالا فقط 10 درصد افزایش حقوق داشته باشند.

دفاع وزیر؛ جلوگیری از بیشتر شدن شکاف بین حقوق بازنشستگان

اما وزیر کار که پیش از این خواستار تصویب پیشنهاد تامین اجتماعی در هیئت دولت بود، روز گذشته از مصوبه نهایی هیئت وزیران دفاع کرد و درباره افزایش 10 درصدی حقوق سایر سطوح هم گفت: «دهک‌های درآمدی بالاتر طبیعتا افزایش حقوق کمتری به لحاظ درصد خواهند داشت و افزایش‌ها پلکانی است تا با عادلانه‌کردن افزایش حقوق‌ها، شکاف بین حقوق بازنشستگان بیشتر نشود.»

قانون چه می گوید؟

آن‎چه درباره افزایش حقوق بازنشستگان به آن استناد می‎شود، دو ماده قانون تامین اجتماعی است مبنی بر این که:

ماده 96: سازمان تامین اجتماعی مکلف است میزان کلیه مستمری‎های بازنشستگی، از کار افتادگی کلی و مجموع مستمری بازماندگان را در فواصل زمانی که حداکثر ‌از سالی یک بار کمتر نباشد با توجه به افزایش هزینه زندگی با تصویب هیئت وزیران به همان نسبت افزایش دهد.

ماده 111: مستمری از کارافتادگی کلی و مستمری بازنشستگی و مجموع مستمری بازماندگان در هر حال نباید از حداقل مزد کارگر عادی کمتر باشد.

دولت در مصوبه خود مدعی است به این دو ماده قانونی پایبند بوده، اما فعالان حقوق بازنشستگان مدعی هستند دولت نباید پیشنهادهای شورای عالی کار و هیئت امنای تامین اجتماعی را تغییر می‎داده است؛ موضوعی که حقوق‎دانان باید به آن پاسخ دهند تا تکلیف آن روشن شود.

تکلیف فروردین و اردیبهشت چه می شود؟

فارغ از این ماجرا، زمان پرداخت افزایش حقوق ماه‎های فروردین و اردیبهشت 1401 هم برای بازنشستگان مهم است که طبق اعلام وزیر کار، مابه‎التفاوت این دوماه در ماه‎های تیر و مرداد به آن‎ها پرداخت خواهد شد.  

دیگر رسانه ها

کدخبر: 24251

  • بازنشسته

    اول اینکه ،با وجود حدود ۱۴ میلیون بیمه شده ی سازمان و پرداخت حداقل حق بیمه ماهیانه حدود ۲۴ هزار میلیارد تومان توسط بیمه شدگان در ماه چرا سازمان باید پس از گذشت سه ماه هنوز حقوق حقه ی بازنشسته را نپردازد دوم اینکه چرا سازمان مبنای محاسبه ی مستمری بازنشسته را دو سال آخر حساب می‌کند؟من با داشتن ۲۵ سابقه سال کار و پرداخت حداکثر حق بیمه ماهیانه بدلیل از دست دادن کار دو سال آخر را اختیاری پرداخت کردم اکنون حداقل بگیر شدم آیا درست هست که من با وجود پرداخت حق بیمه ی ماهیانه بالا حدود ۲۵ سال حال محتاج افزایش قطره چکانی سازمان بشوم ؟ این وجوه پرداختی به سازمان امانت بیمه شده نزد اوست نه مال و اموال غیر که برای پس دادن امانت منت و اذیت همراهش باشد،درست نیست که مردم نجیب بازنشسته سفره ی مشکلاتشان را برای هر کسی تعریف کنند ،کار کردیم عمرو جوانی نوردیده مان را دراین سه دهه گذاشتیم ،حق و حقوق قانونی مان را می خواهیم نه بیشتر نه کمتر

  • ناشناس

    این کار به دو دلیل انجام شده
    1.پرداخت افزایش 38 درصد برای حقوق بالا، لزوم پرداخت بدهی های دولت به صندوق را آشکار میکند.
    2.با عدم پرداخت برای 38 درصد برای حقوقهای بالا، دارایی صندوق بگونه ای می شود که دولت بتواند بدون هیچگونه بار مالی و ببا هزینه صندوق حدود 7_8 میلیون نفر را از طریق دارایی صندوق، بیمه سلامت کند

  • محمدرضا

    مگر و تعطیل ۱۵خردادهیآت دولت جلسه داشته که حقوق بازنشستگان راتغییرداده وکمترازمصوبه به تصویب رسانده
    چراروزتعطیل اعلان میکنن خیلی ظالم هستن این کارها یعنی دست توی جیب بازنشسته ها کردن

  • هوشنگ

    این چه عدالتی است کسی که بیشتر حق بیمه در زمان اشتغال داشته باید حداقل بگیر باشد ؛ لااقل برای کارگران جدید این اجبار بیمه را بردارید که ببینید چقدر این بیمه طرفدار دارد. پرداخت بیمه نوعی پس انداز و سرمایه گذاری است و می بایست از آن در زمان بازنشستگی استفاده کرد که متاسفانه بازنشستگان با عده ای وزیر و دولت بیسواد و کارنابلد مواجه است.

  • ناشناس

    اول جریان ویرگول بعد جریان تایید هیبت دولت رییسی و حالا زیر پا گذاشتن حق قانونی بازنشستگان تامین اجتماعی تازه سال اول دولت رییسی که بلایا به سر 12ملیون آورده وتورم افسارگسیخته کمر ملت وما بازنشستگان را شکسته واگر این روال حقوق باشد بجز مسولین ونجومی بگیران مابقی باید در فقر وننگدستی زندگی کنیم وخانوادهایمان در فشار اقتصادی وخانواده خودشان زندگی لاکچری پس باید توسط قانون از حق خودمان دفاع کنیم

  • صباح ۸

    ما بازنشستگان حقمان را می‌خواهیم تا کی مردم ایران را گول میزنید

  • ناشناس

    چرا نظرات را منتشر نمی کنید

  • سید

    بازنشستگان تامین اجتماعی که بالا تر از 10 میلیون حقوق میگیرند بخاطر خدمات ارزشمند و پرداخت حق بیمه بیشتر بوده و حالا در زمان باز نشستگی هم باید به نسبت تورم میزان افزایش حقوق برای همه سطوح از حداقل تا حداکثر بگیر یکسان باشد تامین اجتماعی یک موسسه ایی است که سرمایه اش توسط. کارگران زحمت کش تامین میشود موسسه خیریه نیست صحبت از حق است اونم حق کارگر زحمت کش اکر معنی حق را وزیرانی که اینگونه ظلم را تصویب کردن بدانند واقعا ب ایتان متاسفم که دم از عدالت نیزتید واینگونه بی عدالتی در حق ضعیف ترین و زحمت کش ترین و شریف ترین قشر جامعه روا میدارید

  • احمد

    قطعا تاوان خراب کردن زندگی دیگران را میدهند در چند روز اینده بخاطر بسپارید خواهیم دید

  • ناشناس

    این دولت هم نمی‌تواند تورم را مهار کند باچند وزیر بله قربان گو که نمی‌شود معیشت مردم رادرست کرد وتورم را مهار کرد افزایش حقوق هم دردی رادوا نمی‌کند از کنترل خارج شده

ارسال نظر