دلار ۷۰ هزار تومانی در راه است؟!؛پیشبینی مهم یک اقتصاددان
پیشبینی یک اقتصاددان از قیمت ارز در روزهای آینده/ عدد واقعی دلار پس از شوکهای سیاسی را ببینید
بر اساس پیش بینی ها، با ادامه تنشهای سیاسی میان ایران و اسرائیل و حزب الله و استمرار رکود در اقتصاد داخلی، گرانی دلار تا بهمن سال جاری دور از انتظار نیست و احتمال افزایش نرخ دلار تا مرز ۷۰ هزار تومان وجود دارد.
به گزراش پایگاه خبری عرشه آنلاین, بازی قیمتی دلار با اقتصاد ایران سالهاست که زمینه ساز تنش و ناسازگاری در بخشهای مختلف بوده و هست، اما اینکه این نوسان تا کجا و با چه روشی ادامه خواهد داشت جای سوال دارد! سال ۱۴۰۳ نیز مانند سالهای گذشته نوسان نرخ دلار چنان بر روی اقتصاد کشور تاثیرگذار بوده که هیچ یک از تدابیر دولت نتوانسته کمی از تنش آن را بکاهد.
بنا بر گزارش اقتصاد۲۴ بررسی روند معاملات ارزی از ابتدای سال جاری تاکنون نشان میدهد در ۱۸۰ روز ابتدایی سال قیمت شاخصهای ارزی در وضعیت رشد منفی قرار داشته و تحلیلگران عوامل مختلف سیاسی و اقتصادی را مسبب اصلی این شرایط میدانند. این در حالی است که تحریم و یا قطعنامه جدیدی نیز علیه اقتصاد کشور وضع نشده که بخواهد موجب تشدید انتظارات تورمی فعالان بازار شود، اما رکود ناشی از همین تحریمها در بازارهای کشور گواه از افت تقاضای ارز و گرانی و تورم را دارد.
در همین رابطه کارشناسان اقتصادی هم نظرند که سیاست ارزی کشوربه مرحلهای رسیده که در مسیر مقابله با تحریمها، کار بسیار سختتر و حل معادله آن پیچیدهتر شده است. اگر قرار بر این باشد که بازار ارز در یک حالت بدون تنش باقی بماند میبایست عوامل تشدید کننده آن از جمله تحریمها برطرف شود. امروز شاید بخش جدیدی به تحریمها افزوده نشده باشد، اما تبعات آن امروز پس از گذشت سالها بیشتر دیده میشود.
وضعیت قیمتی دلار در تابستان امسال نشان میدهد که از ماه آخر این فصل، محدوده قیمت در بازار ارز در حال صعود است و همین موضوع وضعیت قیمت در بازاررا روشنتر میکند.یک منبع آگاه درباره وضعیت قیمت دلار در نیمه دوم سال جاری، گفت: ادامه تنشهای سیاسی و رکود در معاملات داخلی و خارجی با ایران میتواند دلیلی بر افزایش نرخ دلار در بازار داخلی باشد.
به گفته این منبع؛ گرانی دلار یکی از مباحث پیچیدهای است که سالهاست اقتصاد را درگیر کرده، اما باید پذیرفت ریسکهای حاصل از این پیامد خود اهرمی برای گرانی بیشتر نرخ دلار است.این منبع آگاه با توجه به وضعیت فعلی قیمت دلار در بازار تهران، گفت: با نزدیک شدن به برنامه ریزی دولت جهت تعیین بودجه سال ۱۴۰۴ وضعیت برای نگه داشتن نرخ دلار در یک کانال ثابت شاید سخت نباشد، اما قطعا کوتاه مدت است، از اینرو حفظ بازار دلار برای دولت جدید سخت است.
وی گفت: گرانی دلار تا بهمن سال جاری دور از ذهن نیست و احتمال افزایش نرخ دلار تا رسیدن به دلار ۷۰ هزار تومانی وجود دارد.
پیشبینی یک اقتصاددان از قیمت ارز در روزهای آینده/ عدد واقعی دلار پس از شوکهای سیاسی را ببینید
در همین حال تسنیم نوشت یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تمایل به سرمایهگذاری در بازار ارز کاهش یافته است، گفت: نرخ دلار بعد از شوکهای سیاسی کاهشی میشود.
بفرشید یزدانی؛ اقتصاددان و دبیر سابق شورای برنامهریزی راهبردی سازمان تامین اجتماعی گفت: در اسفند سال ۱۴۰۱ نرخ دلار در کانال ۵۹ هزار تومان قرار داشت و هم اکنون پس از گذشت حدود ۱۹ ماه همچنان نرخ ارز در همان کانال ۵۹ تا ۶۱ هزار تومان ایستاده است.
این اقتصاددان بیان داشت: قبل از حمله اسرائیل به لبنان، ثبات نرخ ارز پس از نوسانات کوتاه مدت در حالی رقم خورد که در این مدت شاهد انواع التهابهای سیاسی و نظامی در کشور و منطقه بودیم که مهمترین آن جنگ موشکی ایران و اسرائیل و شهادت ریاست جمهور است. با اتفاق اخیر در لبنان نیز ممکن است نرخ ارز افزایش یابد اما مانند موارد قبلی در این یکسال گذشته ناپایدار، اندک و موقتی خواهد بود.
یزدانی ابراز داشت: نکته مهمی که باید به آن اشاره کنم این است که در این ۱۹ ماه باوجود مهار تورم همچنان شاهد تورم بالاتر از میانگین بلندمدت در کشور بودیم و مسلماً این شدت از تورم باید در بازار ارز تاثیر میگذاشت، اما بعد از ۱۹ ماه به عینه میبینیم که نرخ ارز ثبات نسبی خود را حفظ کرده است.
وی افزود: «انتظارات مردم از بازار ارز عقلایی شده است» و این انتظارات عقلایی در نهایت شرایطی را فراهم کرده تا نرخ ارز ثبات خود را حفظ کند.این اقتصاددان اظهار کرد: منظور از انتظارات عقلایی این است که اگر شوکی بر اقتصاد و بازار ارز وارد میشد، نرخ ارز شروع به رشد میکرد، اما پس از اینکه اثر این شوک از بین میرفت، نرخ ارز مجدداً به قیمت ثبات خود عقب نشینی میکرد. بنابراین تکرار شوک های سیاسی و نظامی موجب شده بعد از اینکه اثر شوک از بین رفت، تمایلات مردم به سمت کاهش نرخ ارز سوق پیدا کند، به عبارت دیگر، برخیها منتظر هستند تا نرخ ارز از قیمتهای فعلی هم پایینتر بیاید.
وی خاطر نشان کرد: بخشی از ثبات بازار ارز به روحیه مردم باز میگردد؛ زیرا آن قدر تعداد تحولات سیاسی بالا و فاصله این تحولات به هم نزدیک بوده است که موجب شده رفتار مردم عقلایی شود. در نتیجه این رفتار عقلایی موجب شده است تا اگر اسرائیل حمله نظامی هم انجام دهد، نرخ دلار افزایش ناچیزی را تجربه کند و سپس به سطوح قبلی خود بازگردد.
یزدانی تصریح کرد: یکی از مسائلی که موجب شده مردم به سمت خرید ارز نروند این است که فشار هزینه ای در کشور بالا است و افزایش نرخ ارز نیازهای ضروری مردم را با افزایش قیمت رو به رو میکند، مانند اجاره خانه، کالاهای اساسی و...، در نتیجه فشار هزینه عاملی شده مردم تمایلی به سرمایه گذاری در بازار ارز نداشته باشند.
وی افزود: البته ورود به بازار ارز نسبت به گذشته با محدودیتهای بیشتری مواجه شده است به طوری که افرادی که میخواهند در بازار ارز ورود کوچکی داشته باشند، با مشکلات و محدودیتهایی رو به رو میشوند و در واقع بازار غیررسمی بسیار کوچک شده است.
یزدانی در پایان تاکید کرد: بخشی از ثبات بازار ارز به سیاستهای بانک مرکزی مرتبط است؛ چراکه یکی از سیاستهای اصلی این نهاد ثبات اقتصادی و ثبات بازار ارز بوده است و موفق شده به اهداف خود دست یابد.
ارسال نظر